На данашњи дан оборен амерички авион Ф-177

Прије тачно 15 година, ловац бомбардер Ф-117А, који је учествовао у НАТО бомбардовању СРЈ, оборен је у атару села Буђановаца. Мит о необоривом америчком "невидљивом" ловцу бомбардеру Ф-117А срушен је на данашњи дан, када су јединице Војске Југославије обориле тај авион. Летјелицу Ф-117А оборио је 3. Дивизион 250. Бригаде противваздушне одбране, који су у 20.42, […]

четвртак, март 27, 2014 / 10:17

Прије тачно 15 година, ловац бомбардер Ф-117А, који је учествовао у НАТО бомбардовању СРЈ, оборен је у атару села Буђановаца.

Мит о необоривом америчком "невидљивом" ловцу бомбардеру Ф-117А срушен је на данашњи дан, када су јединице Војске Југославије обориле тај авион.

Летјелицу Ф-117А оборио је 3. Дивизион 250. Бригаде противваздушне одбране, који су у 20.42, захваљујући способности јединице, исправној техници и "малој техничкој иновацији" успјели да га погоде са земље.

Авион је пао у атар села Буђановаца, пошто је претходно гађан са двије ракете типа "нева", а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани.

Пилота обореног авиона Дејла Зелка евакуисале су америчке снаге.

Ф-117А "ноћни соко" репутацију је стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године, када је, према објављеним подацима, 1.270 пута пролетио непримијећен ирачким небом, у 39 борбених мисија.

Авион Ф-117, конструисан у облику брушеног дијаманта, што је необично за летјелице те намјене, у америчкој војној терминологији добио је назив "стелт", што на енглеском језику значи "кришом", "у потаји", или "невидљиви".

Ф-117А представљао је симбол моћи због савремене технологије којом је опремљен, а што му је омогућавало да буде "невидљив" за све радарске системе.

Авиони тог типа конструисани су са оштрим угловима, који представљају скуп кривина од којих се одбијају радарски зраци, а захваљујући сачињеним специјалним композитним материјалима, утичу да се летјелица не може регистровати на радару.

Процедуром прије борбеног лета Ф-117А прецизно се утврђују локације радара и убацују се у компјутер који се зове "Елвира, господарица ноћи", а он потом одређује маршруту лета. О томе како су Срби успјели да надмудре "Елвиру", писао је њујоршки лист Њузвик јула 1999. године.

"Три ноћи прије судбоносног лета Ф-117А авиони ‘стелт’ летјели су практично истом маршутом. Срби су сваки дан помјерали радаре, а укључивали их само на кратко, тек колико је потребно да се сниме маршруте авиона који долазе, али не довољно да би их открио авион НАТО за детектовање".

Њујоршки лист навео је да је четврте ноћи, док је Ф-117А бацао бомбе на циљ недалеко од Београда, отвор за избацивање пројектила на авиону на српским радарима почео да шљашти, тако да су Срби брзо испалили ракете и погодили циљ.0 КОМЕНТАРА

  1. Похвалио бих га ја да се Золтан Дани зове Зоран Данић. Јебаји га, нама Србима други мора и авионе обарати да би се ми курчили.

  2. Српски војник је српски, па звао се Золтан Дани или Дане Зорић, свеједно, тако је било и на Солуну, зашто би се то тек тако мијењало? А није га ни Золтан Дани праћком оборио, него српском ПВО технологијом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *