На црној листи Свјетске банке, а добија милионске послове од Владе РС

Компанија МГ Минд из Мркоњић Града, која је у посљедњих неколико година добила милионске послове у РС, налази се на црној листи Свјетске банке од 14. аугуста 2012. године. Највећа свјетска финансијска установа ставила је МГ Минд на црну листу до аугуста наредне године због сумње у превару и корупцију. Власник МГ Минда је тајкун […]

четвртак, април 9, 2015 / 09:50

Компанија МГ Минд из Мркоњић Града, која је у посљедњих неколико година добила милионске послове у РС, налази се на црној листи Свјетске банке од 14. аугуста 2012. године.

Највећа свјетска финансијска установа ставила је МГ Минд на црну листу до аугуста наредне године због сумње у превару и корупцију. Власник МГ Минда је тајкун Младен Милановић Каја, а још једна његова фирма налази се на овој листи – Мркоњићпутеви.

Милановићеве фирме су у неколико правоснажних пресуда Суда БиХ наведене као субјекти преко којих се прао новац, али њихов власник никада није одговарао. Новинари Центра за истраживачко новинарство утврдили су у априлу 2012. године да је МГ Минд према пресудама Суда БиХ преко двије фирме опрао укупно 6 милиона КМ.

Пресудом из априла 2011. године наводи се да је МГ Минд од јуна до септембра 2005. године фиктивно продао Металораду из Брчког робу у вриједности 5,6 милиона КМ и тако избјегао плаћање више од 800.000 КМ пореза. Власници Металорада Алан Камберовић и Хаска Клопић су осуђени на по три и по године затвора за прање новца, док Младен Милановић, оснивач и директор МГ Минда, никада није одговарао за утају пореза.

МГ Минд се помиње и у пресуди Вујадину и Александру Савановићу, који су у новембру 2008. осуђени на двије године и четири мјесеца завора због прања новца преко бањалучке фирме Крајина Цо.

МГ Минд и Мркоњићпутеви су на црну листу Свјетске банке дошли због сумњи у превару и корупцију. Након Свјетске, на црне листе су их ставили и Азијска развојна банка, Европска банка за обнову и развој, Интер-америчка банка за развој и Афричка развојна банка.

Свјетска банка је радила мониторинг кредитне линије 3954, односно пројеката који се односе на МГ Минд и Мркоњићпутеви и њиховог власника Младена Милановића и утврдила је да су они учествовали у "завјереничким активностима, противним процедурама и праксама Свјетске банке“.

Завјереничке активности односе се на учествовање у два тендера које је расписала Свјетска банка у вези са извођењем грађевинских радова, а "с циљем намјештања вјештачких тендерских цијена при нивоима који нису у складу с тржишним“.

Али, пресуде Суда БиХ и црна листа Свјетске банке не значе ништа, барем у БиХ. Тако је, на примјер, Пореска управа РС у октобру 2013. године купила пословни простор за подручни центар у Добоју управо од МГ Минда. Пореска управа је тај простор, који има 891,77 квадратних метара, платила 2.247.841 КМ.

Влада РС је прошле године потписала два уговора са МГ Миндом, у оквиру пројекта хитне помоћи и заштите од поплава, који се финансира из кредита Европске инвестиционе банке у износу од 55 милиона еура (фаза 1) и 19 милиона еура (фаза 2). Први уговор са МГ Миндом потписан је 16. јуна прошле године, а подразумијевао је надоградњу и чишћење канала у Босанској Дубици за шест пројеката и вриједан је 3.053.655,48 еура.

Други уговор потписан је истог дана и односи се на чишћење главних латералних канала и поправак дрвеног моста у Српцу и Босанском Броду. Вриједност ових радова је 1.896.521,53 еура, што значи да је МГ Минд на два посла зарадио 4.950.177,01 еура, што је највећи износ који је добио неки извођач радова у овом пројекту. Према подацима Центра за истраживачко новинарство, МГ Минд је од 29. аугуста 2011. године до 29. новембра 2014. године потписао 63 уговора са 15 предузећа у вриједности од 35.192.059 КМ. 0 КОМЕНТАРА

 1. Ја имам приједлог.

  Кога год на црну листу ставе стране финансијске организације, одмах му забранити рад, радницима дати отказ, а путеве нека нам праве они који те службенике свјетских финансијских организација воде на ћевапе код ‘Жеље’.

 2. JA IMAM PRIJEDLOG

  „Симо П. Ороз, 09.04.2015. 11:15:27 [146968]
  Ја имам приједлог.“

  kad god bilo koji medij objavi nepobitnu činjenicu u kriminalu vlasti neka Simo i ostali SNSD-ovci primijene pravilo i

  U NEMOGUĆNOSTI DA POBIJU ČINJENICE OBLATE AUTORA INFORMACIJE!

 3. češnjak, 09.04.2015. 11:26:14

  “Nemojte Simo,
  ali onda nemojte ni tražiti da vam most preko Save finsnsiraju te svjetske finansijske organizacije.“

  Мост преко Саве ће радити ИНТЕГРАЛ-ИНЖ. Они нису на црној листи Свјетске банке, што ће рећи да су врло поштена фирма и да имају поштеног газду.

 4. „Мост преко Саве ће радити ИНТЕГРАЛ-ИНЖ.“

  Hehehe, pa zato se i ne gradi – jer ti već znaš ko će pobijediti na konkursu.

  Nećemo tako Dino u Europu.

 5. Њихова несрећа је у томе што немају мјере. Велика је то покора, кад човјек не зна кад му је доста. Проклето им било!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *