На бјелоруским изборима без узбуђења

Биралишта на парламентарним изборима, одржаним у Бјелорусији, затворена су синоћ, без главних опозиционих партија које су их бојкотовале због наговјештаја изборне преваре и проблема политичких затвореника, и са скоро сигурном побједом досадашњег, дугогодишњег лидера Александра Лукашенка. Главне двије опозиционе партије, како преноси телевизија Скај њуз, позвале су своје бираче да умјесто на гласање оду на […]

понедељак, септембар 24, 2012 / 08:21

Биралишта на парламентарним изборима, одржаним у Бјелорусији, затворена су синоћ, без главних опозиционих партија које су их бојкотовале због наговјештаја изборне преваре и проблема политичких затвореника, и са скоро сигурном побједом досадашњег, дугогодишњег лидера Александра Лукашенка.

Главне двије опозиционе партије, како преноси телевизија Скај њуз, позвале су своје бираче да умјесто на гласање оду на пецање или у шуму, да беру печурке, због сигурне преваре, како су навеле.

„Позивамо бираче да… игноришу и бојкотују ову изборну фарсу”, рекао је лидер Јединствене грађанске партије, Анатолиј Лебедко. Друга партија која је бојкотовала изборе био је Бјелоруски народни фронт.

Око 40 кандидата комунистичких и љевичарских партија, критичних према Лукашенку, остале су ипак у изборној трци, али не очекују да уђу у парламент, којим апсолутно доминирају Лукашенкови лојалисти, јер су последња три опозициона члана изгубила своја мјеста 2004.

Упркос томе, међутим, већ до поднева, одзив у Бјелорусији је, према званичним цифрама, превазишао 50 одсто, колико је неопходно бирача да изађе да избори не би морали да буду поновљени.

У пијрестоници Минску, иако су биралишта током дана била слабо посјећена, према ријечима Централне изборне комисије, одзив је био 66 одсто, и то два сата пред затварање биралишта.

За четири дана преурањеног изласка на биралишта студената, војног особља и полицајаца, гласало је још око 19 одсто бирача, према званичним цифрама.

Главни приговор опозиције, поред политичких затвореника, била је и чињеница да су изборне кутије данима стајале необезбјеђене на изборним мјестима, што су оцијенили као извор могуће преваре.

„Избори у овим земљама гдје су досадни и мирни, добри су за народ, да не спомињемо владу”, рекао је Лукашенко пошто је гласао, док је поред њега стајао његов седмогодишњи син Коља.

Он је, међутим, упозорио да мир неће потрајати, уколико опозиција одлучи да организује протесте, као после предсједничких избора 2010, на којима је он побиједио. Тадашњи масовни улични протести сурово су угушени.

„Главни шоу овде, као што знате, увијек почиње после избора, те стога свашта може да се деси… Све врсте политичких глупости овде се увијек дешавају пошто резултати буду објављени”, рекао је Лукашенко који је у Бјелорусији на власти од 1995.

Опозиција се надала да ће успјети да искористи изборе да придобије подршку, али 33 од 35 кандидата Јединствене грађанске партије добило је забрану да се појави на телевизији, док су државне новине одбиле да штампају њихове изборне програме.

Лукашенко је, коментаришући повлачење опозиције са избора, рекао да је оно одраз њихове слабости и да показује да су „нико”.

ОЕБС је послао 330 посматрача за данашње гласање, али је двојици њих био забрањен улазак у Белорусију, и то без објашњења. Та организација ће сутра ујутру објавити свој извјештај о изборима.

Прелиминарни резултати избора за 110 мјеста у парламенту, на којима је око седам милиона бирача имало право гласа, очекују се данас.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *