Музеј представља ЧАРОЈИЦЕ у Паризу

Музеј Републике Српске, као представник БиХ, учествоваће на великој међународној изложби „Словенски карневали“ која ће бити отворена 3. јуна 2014. године. у сједишту Унеска у Паризу. Овом приликом Музеј ће представити обичај „Чаројице“, који подразумијева поворке маскираних младића који обилазе села у периоду од Светог Николе до Божића. Симболично, „Чаројице“ представљају поворке душа предака које доносе […]

петак, мај 30, 2014 / 15:58

Музеј Републике Српске, као представник БиХ, учествоваће на великој међународној изложби „Словенски карневали“ која ће бити отворена 3. јуна 2014. године. у сједишту Унеска у Паризу.

Овом приликом Музеј ће представити обичај „Чаројице“, који подразумијева поворке маскираних младића који обилазе села у периоду од Светог Николе до Божића. Симболично, „Чаројице“ представљају поворке душа предака које доносе плодност, а вјеровало се да ће љетина боље родити оним домаћиниствима које посјети ова поворка.

Иначе, предстојећа изложба у Паризу, коју организује Форум словенских култура, има за циљ да сачува и унаприједи културне вриједности и традицију које су заједничке свим словенским земљама. Форум повезује музеје и културне институције словенских земаља на заједничком пројекту, изложби „Словенски карневали“, током које ће посјетиоци моћи да се упознају са карневалским обичајма у различитим земљама који су карактеристични за културно насљеђе словенских народа.

Предвиђено је да ова изложба након Париза гостује у земљама које су учествовале у реализацији изложбе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *