Музеј и Влада РС: Истраживаће се неолитска земљорадња

Влада и Музеј Републике Српске требало би да почетком новембра потпишу споразум о реализацији пројекта ЕУРОФАРМ, вриједности 1,5 милиона евра, којим ће се у сарадњи са Универзитетом у Лондону у наредних пет година истраживати земљорадња млађег каменог доба на подручју Српске, преносе агенције. Кустос археолог Музеја РС Ивана Панџић рекла је да ће пројекат финансирати […]

понедељак, септембар 24, 2012 / 21:49

Влада и Музеј Републике Српске требало би да почетком новембра потпишу споразум о реализацији пројекта ЕУРОФАРМ, вриједности 1,5 милиона евра, којим ће се у сарадњи са Универзитетом у Лондону у наредних пет година истраживати земљорадња млађег каменог доба на подручју Српске, преносе агенције.

Кустос археолог Музеја РС Ивана Панџић рекла је да ће пројекат финансирати Европски истраживачки савјет, а реализоваће се у сарадњи са доктором Марком Вандерлинденом са Археолошког института Универзитета у Лондону.

Осим теренских истраживања, каже Панџићева, предвиђен је обилазак свих музеја Српске како би се утврдило право стање материјала који је пронађен раније.

Она је додала да су у пројекат укључене и музејске установе из Хрватске, Србије и Црне Горе, са највећим акцентом на Српску, те да ће се током најављеног периода радити неколико дисертација доктораната и постдоктораната из Енглеске, као и стручног кадра из региона.

Према њеним ријечима, први задатак археолога биће обилазак раније идентификованих локалитета са налазиштима из каменог доба на подручју Републике Српске и отварање пробних сонди.

Поводом Дана Музеја Републике Српске биће одржана и изложба “Рибе, водоземци и гмизавци наших крајева” Природњачког одјељења музеја Српске и објавити монографија “Стари занати у Републици Српској”, аутора Владимира Ђукановића.

Виши кустос биолог Бранислав Гашић рекао је да ће на изложби бити представљене 64 врсте ове три класе кичмењака, што је готово половина врста које настањују простор Републике Српске.

Он је додао да је циљ изложбе да се шири круг посјетилаца боље упозна са овим слабо познатим организмима, како се они не би уништавали из страха.

Виши кустос етнолог Владимир Ђукановић рекао је да је књига “Стари занати у Републици Српској” резултат вишегодишњег истраживања и да је у њој приказано 13 заната, док је финансијску помоћ пружило Министарство просвјете и културе и Министарстзво индустрије, енергетике и рударства Српске.

Он је додао да је монографија попраћена са око 200 фотографија, и документима скупљаним у Архиву БиХ, библиотекама и другим институцијама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *