Мутомбо, Калипари, Лиза Лесли… у кући славних

Легендарни НБА центар Дикембе Мутомбо један је од нових чланова кошаркашке Дворане славних у Спрингфилду. Поред њега, класу 2015. чине још НЦАА тренер Џона Калипари, једна од највећих звијезда женске НБА лиге Лиза Лесли, те судија Дик Бавета, и НБА играчи Спенсер Хејвуд и Џо Џо Вајт. Међу финалистима који нису изабрани у Дворану славних […]

уторак, април 7, 2015 / 00:00

Легендарни НБА центар Дикембе Мутомбо један је од нових чланова кошаркашке Дворане славних у Спрингфилду.

Поред њега, класу 2015. чине још НЦАА тренер Џона Калипари, једна од највећих звијезда женске НБА лиге Лиза Лесли, те судија Дик Бавета, и НБА играчи Спенсер Хејвуд и Џо Џо Вајт.

Међу финалистима који нису изабрани у Дворану славних издвајају се имена Тима Хардавеја и Кевина Џонсона, а поред њих нису прошли Бил Фич, Бо Рајан, Робер Хјуз и Лета Ендруз.

У фебруару је директно изабрано још петоро чланова Дворане славних: Луи Демпијер, Лиднзи Гејз, Том Хенсон, Џон Ајзак и Џорџ Ревелинг.

Прва звијезда ове класе је свакако бивша звијезда Денвера, Атланте, Филаделфије, Њу Џерзија, Њујорка и Хјустона, којем је пуно име Дикембе Мутомбо Мполондо Мукамба Жан-Жак Вамутомбо.

Овај горостас из Киншасе (218 цм) је током 18-годишње НБА каријере имао огроман утицај на развој саме игре, прије свега са дефанзивног аспекта.

Четири пута је био најбољи денфазивни играч године, осам пута Ол-стар, а 1991. је изабран као четврти пик на драфту, са универзитета Џорџтаун.

Просјек у каријери му је био 9,8 поена, 10,3 скокова и 2,8 блокада по мечу. Три пута је био најбољи блокер лиге у низу, а два пута најбољи скакач.

У центру пажње међу новоизбраним је и тренер Кентаки Вајлдкетса Џон Калипари. Он је ово признање добио само неколико дана након пораза у полуфиналу Фајнал-фора НЦАА лиге, јединог неуспјеха његовог тима у сезони.

Калипари је наводно када је добио позив из Спрингфилда у којем му је саопштено да је постао члан Дворане славних, морао да заустави аутомобил јер је био веома емотиван у том тренутку.

Нова класа биће званично представљена 11. септембра у Спрингфилду, граду у Масачусетсу, гдје се налази Нејсмит меморијални центар кошаркашке Дворане славних.

Тренутно Дворана славних броји 335 индивидуалаца и десет тимова. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *