Мухика код Обаме: Вријеме је да озваничите шпански језик

Предсједник Уругваја Хосе Мухика данас је у Бијелој кући на састанку са америчким колегом Бараком Обамом позвао да Сједињене Америчке Државе постану двојезична држава. “Ми живимо на континенту на којем је шпански већини грађана матерњи језик, а треба да научимо енглески”, рекао је љевичарски оријенсирани предсједник Уругваја, који је на састанак са Обамом стигао у […]

уторак, мај 13, 2014 / 20:57

Предсједник Уругваја Хосе Мухика данас је у Бијелој кући на састанку са америчким колегом Бараком Обамом позвао да Сједињене Америчке Државе постану двојезична држава.

“Ми живимо на континенту на којем је шпански већини грађана матерњи језик, а треба да научимо енглески”, рекао је љевичарски оријенсирани предсједник Уругваја, који је на састанак са Обамом стигао у одијелу, али без кравате.

“С друге стране и ви ћете морати да постанете двојезична земља, зато што је снага латиножена вриједна дивљења и оне ће ову земљу напунити дјецом која ће говорити шпански и португалски”, нашалио се Мујица.

Мухика, чија је земља недавно легализовала продају марихуане, на састанку са Обамом, истакао је потребу борбе против пушења, за које каже да годишње узрокује смрт више од осам милиона људи у свијету.

“То је више од броја погинулих у Првом свјетском рату, па чак и Другом свјетском рату. То је убиство. Ми смо укључени у веома мукотрпну борбу против пушења, а боримо се против веома јаких интереса”, рекао је Обами.

Он је почетком маја потписао закон који ће омогућити Уругвајцима да купе до десет грама марихуане недјељно, по цијени између 0,85 и једног долара за грам, што је јефтино у односу на цијену марихуане на црном тржишту.

“У неколико наврата сам имао задовољство да разговарам са предсједником Мухиком и сваки пут сам био импресиониран напретком којег је Уругвај остварио за вријеме његовог мандата”, рекао је Обама у Бијелој кући, додавши да су обојица заинтересована за продубљење односа двије земље, пише Ал џазира.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *