Мудис умањио кредитни рејтинг Аргентине

Агенција за кредитне рејтинге „Мудис“ умањила је данас статус Аргентине са Б3 позитивно на Б3 негативно, са упозорењем да земља води ризичну економску политику и да нема напретка у разговорима о смањењу њених дугова. Пад на сљедећи нижи степен Ц значио би да "Мудис" вјерује да Аргентина може да банкротира. "Непостојање рјешења у разговорима Аргентине […]

уторак, септембар 18, 2012 / 13:49

Агенција за кредитне рејтинге „Мудис“ умањила је данас статус Аргентине са Б3 позитивно на Б3 негативно, са упозорењем да земља води ризичну економску политику и да нема напретка у разговорима о смањењу њених дугова.

Пад на сљедећи нижи степен Ц значио би да "Мудис" вјерује да Аргентина може да банкротира.

"Непостојање рјешења у разговорима Аргентине са Париским клубом кредитора, који трају неколико година, покрећу фундаментално питање о спремности те државе да плати дугове", наводи се у саопштењу, а преноси АФП.

Буенос Ајрес касни са исплатом скоро девет милијарди долара дуга Париском клубу.

"Мудис" указује на ризике од национализације највеће аргентинске нафтне компаније "ИПФ" без плаћања било какве надокнаде и на контролисање увоза као на факторе који доприносе економском успорењу.

Супарничка агенција "Стандард енд Пурс" умањила је статус Аргентине у априлу на Б, након што је фирма "ИПФ" одузета шпанском "Репсолу".

"Мудис" је изразио и сумњу у поузданост званичних аргентинских економских података, уз напомену да је ублажавање инфлације у извјештајима забрињавајуће.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *