МСУ РС је идаље ташт на употребу српског језика

Извијесни Грејсон Пери, најављен као звијезда, отвара изложбу у Музеју савремене умјетности Српске, као наставак праксе да нам стране фондације својим донацијама прописују културну политику и репертоар.

субота, септембар 2, 2017 / 10:47

Фронталу је овдје занимљиво што МСУ РС опет наставља са неписменом праксом убацивања страних ријечи, особито имена, у њиховом изворном облику у азбучни текст. Што је пракса крајње немогућа у онима који воде и проводе политике из Бритиш каунсила. Но, погледајте сами:

Сиви син Перо по Балкану језди

Велика нам је част и задовољство ексклузивно најавити долазак једног од најпознатијих британских савремених умјетника Грејсона Перија у Бањалуку који ће присуствовати отварању своје изложбе „Таштина малих разлика“у четвртак 7. септембра у Музеју савремене умјетности Републике Српске (МСУ РС).

МСУ РС и British Council ће угостити овог свјетски признатог умјетника, добитника Тарнерове награде, у оквиру турнеје његове изложбе „Таштина малих разлика“ по Западном Балкану која укључује Нови Сад, Приштину, Сарајево, Бања Луку и Тирану. 

Посебност изложбе у МСУ РС јесте чињеница да је ово једини град у оквиру балканске турнеје који ће умјетник посјетити, а осим присуства на отварању изложбе, Грејсон Пери ће одржати и предавање у Концертној дворани Културног центра Бански Двор. Предавање и отварање изложбе биће отворени за јавност, а сви заинтересовани за предавање свој долазак требају да потврде на број телефона 051 215 364 или путем линка www.britishcouncil.ba., број мјеста је ограничен.

Након великог успјеха „Нове религије“ Деjмијана Херста, овом изложбом British Council наставља сарадњу са музејима у региону да би представио најбоље од британске савремене умјетности и кроз рад на припреми и реализацији пројекта унаприједио музејске праксе и поспиjeшио размјену искустава наших и британских стручњака.

Изложба „Таштина малих разлика“ се састоји се од шест монументалних таписерија које истражују британску фасцинацију стилом и класним разликама. Овом изложбом Грејсон Пери истражује властиту фасцинацију питањем укуса и класе.Таписерије су настајале истовремено с документарном серијом британске телевизије Канал 4, С Грејсоном Перијем неукус ни случајно / All in the Best Possible Taste with Grayson Perry, која је награђена престижном наградом БАФТА, које ће током трајања изложбе бити емитоване и на РТРС.

Грејсон Пери је један од најпознатијих британских савремених умјетника своје генерације, препознатљив по керамици, скулптурама, цртежима, графикама и таписеријама, као и по неконвенционалном родном идентитету и ексцентричном, женском алтер егу Клер. Добитник је престижне Тарнерове награде за 2003. годину. Користи искуства народне умјетности и традиционалних заната у реализацији изразито декоративних радова интимистичке садржине, нарушавајући често елитистичке подјеле унутар академске умјетничке сцене и чинећи је отворенијом за експерименте.

Изложба“Таштина малих разлика“ је у заједничком власништву колекције British Council-a и колекције Arts Council којом управља лондонски Southbank центар. Она је поклон умјетника и галерије Victoria Miro, а реализована је уз подршку британске телевизије Channel 4, организације Art Fund и фондације Sfumato и компаније Alix Partners.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *