Може бити само један: Ко у ЦГ има пасош Србије?

Препирке политичких партија откриле су да одређен број јавних функционера у Црној Гори наводно посједује, осим црногорског, и држављанство Србије, пише прелатиничена Милова „Побједа“.

уторак, септембар 19, 2017 / 10:48

Адвокати Сергеј Секуловић казао је за тај лист, да је потребно наћи рјешење којим би се могао превазићи постојећи проблем.

“Недефинисана и конфузна ситуација везана двојно држављанство тражи конкретно рјешење и из тога је могуће једино изаћи квалитетним дијалогом на нивоу држава Црне Горе и Србије и израдом билатералног споразума о двојном држављанству који ће да буде у обостраној користи”, оцијенио је за Секуловић.

Већ мјесецима из Демократске партије социјалиста тврде да су држављанство Србије нелегално добили први човјек Котора, Демократа Владимир Јокић и његов партијски колега, посланик Мијомир Пејовић, док су Демократе за узврат саопштиле списак локалних функционера ДПС-а који такође наводно имају држављанство Србије.

Овакве ситуације, које све чешће ,,испливавају“ у јавност, посљедица су садашњег законског рјешења и недефинисаног односа са Србијом, с обзиром на то да највећи број случајева јесте везан за посједовање држављанства те земље.

“Могуће да ситуација на нивоу Црне Горе и Србије сазријева и да се стварају елементарне претпоставке да се крене, наравно кроз процес преговора и закључивања билетералног споразума о двојном држављанству, и да се ова питања ријеше на начин што ће се заштитити интереси грађана Црне Горе и Србије”, наводи Секуловић.

Када је обновила своју државност, објашњава он, Црна Гора је покушала да се заштити од потенцијалног политичког уплива из Србије кроз политику држављанства на начин што није потписала билатерални споразум са Србијом у тој области.

С друге стране, Србија, да би задржала свој политички утицај омогућила је свим црногорским држављанима да, уколико се изјасне да су по националности Срби, добију српско држављанство, при чему им је гарантовала тајност тих података – додаје Секуловић.

Та „пукотина” је везана за неповјерење између политичких елита Црне Горе и Србије након 2006. године и она, како истиче Секуловић, мора да се ријеши.

“Било ком црногорском држављанину, укључујући неког јавног функционера, законодавство Србије гарантује тајност података и на тај начин га је српска држава практично привукла да узме то држављанство. Црногорско држављанство онемогућава да особа која има двојно држављанство буде бирана, и у тој пукотини се ми налазимо. Сигурно да постоји не мали број случајева који се налазе у том процијепу сматра Секуловић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *