Мотоциклисти протествовали против ЕУ планова

Више од 4.500 незадовољних мотоциклиста учествовало је данас у протестној вожњи око сједишта ЕУ у Бриселу, поводом плана о увођењу редовних техничких контрола мотоцикала и скутера, саопштила је белгијска полиција. Комесар ЕУ за саобраћај Слим Калас жели да пооштри техничке тестове за возаче четворотачкаша и уведе редовно обавезно тестирање мотоцикала како би се "потенцијално смротоносна" […]

недеља, септембар 23, 2012 / 02:06

Више од 4.500 незадовољних мотоциклиста учествовало је данас у протестној вожњи око сједишта ЕУ у Бриселу, поводом плана о увођењу редовних техничких контрола мотоцикала и скутера, саопштила је белгијска полиција.

Комесар ЕУ за саобраћај Слим Калас жели да пооштри техничке тестове за возаче четворотачкаша и уведе редовно обавезно тестирање мотоцикала како би се "потенцијално смротоносна" возила уклонила са путева.

Поједина удружења мотоциклиста сматрају да је увођење правилника на нивоу ЕУ непотребно и да ће довести до укидања националних регулатива, које су у већини случајева ефикасне и функционишу добро.

Удружење које окупља европске мотоциклистичке организације ФЕМА осудило је план ЕУ као "бескористан и скуп", пренио је Ројтерс.

Процјењује се да ће увођење редовних тестова мотоцикала широм Европе коштати 1,2 милијарди евра годишње "без доприноса безбједности саобраћаја, што је доказано независним студијама", саопштила је ФЕМА.

"Само 0,3 одсто мотоциклистичких несрећа у Белгији и 0,6 одсто у Француској дешава се због техничких проблема", изјавио је Жое Верек, први човјек белгијске мотоциклистичке групе ФБМЦ.

Ова организација саопштила је да ће послије неуспјеха у данашњим разговорима са званичницима ЕУ у понедјељак затражити од белгијске Владе да се супротстави плану.

Уколико Влада одбије да то учини, мотоциклисти кажу да ће блокирати центре за технички преглед.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *