Москви додјељен највиши кредитни рејтинг

Међународна рејтинг агенција „Standard & Poor’s додјелила је Москви на националном нивоу најбољи могући рејтинг „ААА“- то значи да руска престоница враћа новац у року и без проблема. Стручњаци се слажу да је Москви оваква оцјена неопходна како би узела нови кредит. Највиши рејтинг „ААА“ говори о томе да Москва своје обавезе подмирује на локалном […]

петак, децембар 14, 2012 / 07:35

Међународна рејтинг агенција „Standard & Poor’s додјелила је Москви на националном нивоу најбољи могући рејтинг „ААА“- то значи да руска престоница враћа новац у року и без проблема. Стручњаци се слажу да је Москви оваква оцјена неопходна како би узела нови кредит.

Највиши рејтинг „ААА“ говори о томе да Москва своје обавезе подмирује на локалном тржишту благовремено и потпуно. Разлика у националном или глобалном рејтингу се састоји у томе где је кредит подигнут. Москва је увијек била поуздана у том смислу, говори генерални директор групе компанија „Алор“ Сергеј Хестанов:

1998. године током великог економског слома у Русији, Москва није банкротирала у том смислу. Шта више, Москва води веома разумну политику на дужничком тржишту. Чак и оних година, када је у буџету било рупа, Москва је ипак добро пословала. Макар како би имала добру кредитну историју.

Последично, ако Москва тражи на тржишту нови зајам и издаје облигације, оне се брзо распродају. Има сасвим довољно оних који желе да финансирају престоничку управу. Град зна како и на шта потрошити средства. Најчешће, емитенти траже од агенције да процјени њихов рејтинг онда када желе да узму кредит. Ако је то већ тако, онда се Москва спрема да поново зајми новац – уверен је главни аналитичар финансијске групе „Калита Финанс“ Алексеј Вјазовски:

То говори о томе, да је за сљедећу годину, испланирано да се на тржишту облигација узме велики кредит и пре него што се то догоди, московска влада жели да снизи стопе, пошто је то добар знак инвеститорима да је дужник солвентан. То је најпре изградња путева. Као што знамо, од првог марта ће кретање теретним возилима, током дана, по МКАД (Московском кружном аутопуту) бити забрањено. И сходно томе, Москва ће морати да рјешава питања са обилазницама и великим прихватним паркиралиштима.

Осим тога Москва је на добром путу да постане међународни финансијски центар. А за то су такође потребна велика средства. Оцјене осталих представника међународне тројке агенција "Moody’s & Fitch" такође иду у прилог руској престоници. Претходна оцјена то потврђује. Експерти се слажу да ако Москва задржи овај рејтинг, у скорије време идеални рејтинг ће једногласно бити потврђен од стране велике тројке. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *