Морси заказао референдум о уставу за 15. децембар

Египатски предсједник Мохамед Морси заказао је за 15. децембар референдум о приједлогу устава који је подијелио земљу и изазвао масовне демонстрације. Морси је позвао „све Египћане на референдум о нацрту устава у суботу 15. децембра”, пошто му је уставна комисија предала коначну верзију овог документа на званичној церемонији у Каиру. Египат пролази кроз најозбиљнију политичку […]

субота, децембар 1, 2012 / 22:40

Египатски предсједник Мохамед Морси заказао је за 15. децембар референдум о приједлогу устава који је подијелио земљу и изазвао масовне демонстрације.

Морси је позвао „све Египћане на референдум о нацрту устава у суботу 15. децембра”, пошто му је уставна комисија предала коначну верзију овог документа на званичној церемонији у Каиру.

Египат пролази кроз најозбиљнију политичку кризу од избора Морсија у јуну. Све су веће подјеле између исламистичке струје с једне стране и секуларних, либералиних и хришћанских група са друге.

Протести се шире у Египту због одлуке уставне комисије у ноћи од четвртка на петак да одобри нацрт новог устава који предсједнику државе даје шира овлашћења.

Морси је рекао да нацрт устава изражава циљеве револуције која је натјерала Хоснија Мубарака да се после 30 година на власт повуче у фебруару 2011. године.

Председник је позвао све Египћане, било да су за или против овог нацрта, да изађу на референдум.

„Сви ми градимо државу. Демократија значи учествовање. Позивам све грађане да пажљиво и објективно размотре овај нацрт”, рекао је Морси.

Он је додао да понавља позив да се отвори озбиљна и искрена национална дебата око свих лоших ствари да би се што брже окончао период транзиције и заштитила демократија која се рађа.

Текст устава који бране исламисти из чијих редова је предсједник, критикују секуларне, либералне групе и хришћанске групе, посебно наводећи да се у њему нарушава слобода вјероисповести и изражавања.

Ужурбано усвајање овог нацрта који је мјесецима био блокиран услиједио је у јеку политичке кризе изазване Морсијевом одлуком 22. новембра да себи да посебна права, нарочито у односу на судство.

„Морси даје на референдум нацрт устава који одузима основне слободе и крши универзалне вриједност. Борба се наставља”, написао је на свом твитер налогу вечерас опозиционар Мохамед Ел Барадеј.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *