Монодрама о Надежди Петровић у Приједору

Монодрамом „Надежда Петровић“ у приједорској Галерији `96 настављене су мајске свечаности поводом 16. маја – Дана града Приједора.

понедељак, мај 16, 2016 / 09:01

Монодрамом „Надежда Петровић“ у приједорској Галерији `96 настављене су мајске свечаности поводом 16. маја – Дана града Приједора.

Вишеструко награђивану представу игра глумица Биљана Ђуровић у режији Божидара Ђуровића. Садржи аутентична писма и говоре Надежде Петровић, одломке из романа "Боје и барут" Олгице Цице и избор поезије Надеждиног брата Растка Петровића и Љубомира Симовића.

Монодрама је премијерно изведена у Београду у новембру 2014. године и до данас је освојила награде у Републици Српској, Македонији, Бугарској, Албанији и Русији.

Директор Галерије `96 Тихомир Илијашевић рекао је да је синоћњим извођењем ове монодраме 10. јубиларни фестивал цртежа и музике, који је ове године окупио десет вајара са београдске Академије примијењених умјетности, проширен и драмским моментом.

"У пратећем програму имаћемо и први концерт госпел музике у Приједору. У сриједу, 18. маја, наступиће Ива Икон, пјевачица из Београда, и џез пијаниста Драган Ђалина, а у петак, 20. маја, отварамо изложбу скулптура насталих на фестивалу и затварамо фестивал концертом изворног рока бенда Тхе Феw Феллас из Београда", најавио је Илијашевић.

На Тргу мајора Зорана Карлице синоћ је одржан концерт групе Милиграм, такође у оквиру обиљежавања Дана града које се данас наставља пријемима за делегације словеначких општина Бовец и Велење и амбасада Србије и Русије.

Услиједиће наступ дјеце из Вртића "Радост" на платоу испред градске управе у 11.00 часова, затим полагање вијенаца на споменик "За крст часни" и споменик ослободиоцима града, те у подне свечана академија.

Дан града – 16. мај је датум када је Приједор 1942. године први пут ослобођен и када је био највећа слободна територија у окупираном дијелу Европе. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *