Моје Јадовно у Билећи

Игуман манастира Косјерево отац Арсеније отворио је у Билећи изложбу „Моје Јадовно“, потресно свједочанство о страдању у логорима Независне Државе Хрватске /НДХ/, посебно нагласивши значај сјећања на српске мученике као саставни дио православља, са симболиком страдања и васкрсења. Стављајући у тај контекст и ову изложбу, отац Арсеније је говорио о голготи српског народа кроз библијске […]

недеља, мај 4, 2014 / 14:49

Игуман манастира Косјерево отац Арсеније отворио је у Билећи изложбу „Моје Јадовно“, потресно свједочанство о страдању у логорима Независне Државе Хрватске /НДХ/, посебно нагласивши значај сјећања на српске мученике као саставни дио православља, са симболиком страдања и васкрсења.

Стављајући у тај контекст и ову изложбу, отац Арсеније је говорио о голготи српског народа кроз библијске мотиве.

На отварању изложбе говорио је и предсједник Завичајног клуба "Освит" из Билеће Миодраг Хрњез, који је нагласио значај оваквих тема као опомене српском народу, али и као "одужења дуга страдалим прецима".

Хрњез је захвалио Удружењу "Јадовно 1941." из Бањалуке што се и Билећа нашла на мапи мјеста која су угостила ову изложбу.

Он је позвао грађане Билеће да у наредних десетак дана посјете ову изложбу, коју би, како је рекао, требало да види што више људи.

Секретар Удружења грађана "Јадовно 1941." Предраг Лозо напоменуо је да је ова изложба, осим свједочења о првом систему логора смрти НДХ, истовремено и "својеврстан знак питања на српски колективни однос према прошлости и нечему што би се могло назвати анатомија усвојеног заборава".

Он је нагласио потребу институционалног приступа темама од идентитетског значаја за српски народ.

Лозо је рекао да је посебан значај изношења оваквих тема у Херцеговини, која је и сама једно од жаришта страдалничке прошлости српког народа, речено је Срни у Удружењу "Јадовно 1941.".

Отварање изложбе пратио је пригодан културно-умјетнички програм, у организацији Завичајног клуба "Освит", а присуствовао и велики број Билећана.

Изложба је отворена синоћ у Дому културе "Јевто Дедијер" у Билећи, у организацији Удружења "Јадовно 1941." и Завичајног клуба "Освит".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *