ММФ: Стендбај аранжман за очување маркоекономске стабилности БиХ

Став ММФ-а јесте да ће стендбај-аранжман са БиХ и финансирање које долази са њим помоћи да буде очувана макроекономска стабилност у БиХ, рекао је шеф Одјељења ММФ-а за БиХ Костас Христу.  Он наглашава да то свакако није једини услов за очување стабилности, односно да ће провођење исправних економских политика бити више пресудно. Христу очекује да […]

четвртак, август 30, 2012 / 14:20

Став ММФ-а јесте да ће стендбај-аранжман са БиХ и финансирање које долази са њим помоћи да буде очувана макроекономска стабилност у БиХ, рекао је шеф Одјељења ММФ-а за БиХ Костас Христу.

 Он наглашава да то свакако није једини услов за очување стабилности, односно да ће провођење исправних економских политика бити више пресудно.

Христу очекује да ће у парламентима Републике Српске, Федерације БиХ и БиХ бити вођена жучна расправа о буџетима, али и да ће они бити одбрањени.

"Оно што се не смије поновити јесте ситуација када неслагање о приједлогу буџета онемогући БиХ да извршава међународне обавезе“ – рекао је Христу за "Дневни аваз".

Коментаришући страховања грађана БиХ од раста цијена и осталих потрепштина, он је навео да су у малим земљама као што је БиХ цијене хране у великој мјери ван контроле.

"Разлог је што цијене хране зависе од трендова на међународном тржишту, гдје су кључни фактори који управљају растом или падом цијена глобална понуда и потражња", појашњава Христу.

Према његовом мишљењу, најбољи начин да буде обезбијеђен приступ адекватној понуди хране јесте уклањање препрека домаћим произвођачима, избјегавање уплитања у одређивање цијена на тржишту или уздржавање од наметања увозних и извозних квота.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *