MMФ пријети Аргентини

Међународни монетарни фонд (ММФ) упозорио је да би Аргентина у децембру могла да се суочи са санкцијама уколико не почне да пружа тачне економске податке. У извјештају о аргентинском напретку откако је у фебруару тој земљи дато шест мјесеци за испуњење стандарда ММФ-а, Извршни одбор те огранизације је изразио „жаљење због недовољног напретка” у погледу […]

среда, септембар 19, 2012 / 13:18

Међународни монетарни фонд (ММФ) упозорио је да би Аргентина у децембру могла да се суочи са санкцијама уколико не почне да пружа тачне економске податке.

У извјештају о аргентинском напретку откако је у фебруару тој земљи дато шест мјесеци за испуњење стандарда ММФ-а, Извршни одбор те огранизације је изразио „жаљење због недовољног напретка” у погледу настојања Буенос Аиреса да доведе у ред своје економске податке, преноси агенција АФП.

Одбор је дао Аргентини додатна три мјесеца, до 17. децембра, када ће поново извршити ревизију напретка. До тог времена Одбор би „могао размотрити додатне кораке засноване на одговору Аргентине, у складу са процедурама ММФ-а”, додаје се у извјештају.

Аргентина би се због неиспуњења прописа ММФ-а могла суочити са санкцијама, чиме би било суспендовано њено гласачко право, што је изузетно риједак случај за једну од чланица Групе најразвијенијих земаља свијета и привреда у наглом успону (Г20) попут Аргентине.

ММФ и Аргентина још од прошле године воде расправу око званичних података Буенос Аиреса о инфлацији и бруто домаћем производу (БДП), уз тврдње економиста из приватног сектора да влада у великој мјери потцењује темпо раста цијена.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *