Мљекари не одустају од млијекомата

Док мљекари у Српској чекају да их уништи млијеко из увоза, тромост државне бирократије не омогућава им да користе нове иновације у продаји. Идеја о дистрибуцији свјежег млијека путем млијекомата који су уобичајна појава на тржишту Европских Земаља, код нас још увијек није добила одобрење надлежних. У пољопривредној задрузи Ливач која дновно производи више од […]

среда, април 15, 2015 / 23:19

Док мљекари у Српској чекају да их уништи млијеко из увоза, тромост државне бирократије не омогућава им да користе нове иновације у продаји. Идеја о дистрибуцији свјежег млијека путем млијекомата који су уобичајна појава на тржишту Европских Земаља, код нас још увијек није добила одобрење надлежних.

У пољопривредној задрузи Ливач која дновно производи више од двије хиљаде литара млијека, кажу да је то само једна од административних препрека која гуши домаћу производњу.

Ја сам у више наврата износио иницијативу да нам се одобри продаја млијека свјежег по градовима гдје би могли значи да имамо нешто већу цијену на жалост то шој није урађено, каже директор задруге Ливач, Драженко Будимир.

На овај начин, тврде у овој задрузи, били би у могућности да повећају производњу и колико толико парирају конкуренцији.Премда их је ресорни министар обишао прошлог мјесеца, њихову иницијативу изгледа није озбиљно схватио. Ипак обећава да ће се по том питању нешто предузети.

Користићемо сва позитивна искуства других земаља и приближавати тим стандардима и наше произвођаче, увјерава министар пољопривреде Стево Мирјанић.

Грађани подржавају иницијативу мљекара.Свиђа им се идеја да могу да пију свјеже домаће млијеко када год пожеле.

Млијекомат су смислили Швајцарци, а брзо су постали хт на Европском тржишту. На улазу у министарство пољопривреде у Мађарској постављен је један овакав аутомат. Већ пет година могу се видјети у сусједној Хрватској, а у Словенији се на њима прода и по 20 хиљада литара млијека на дан.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *