Мљекари из Српске без средстава из предприступних фондова ЕУ

Представник Удружења произвођача млијека Републике Српске /РС/ Златко Јокић изјавио је данас Срни да је у Српској веома мали број произвођача који су тренутно у стању за подношење апликације у циљу добијања средстава из предприступних фондова ЕУ. "Генерално гледајући могућности наших произвођача млијека су изузетно мале. Иако прича о предприступним фондовима траје већ неколико година, […]

понедељак, август 27, 2012 / 10:58

Представник Удружења произвођача млијека Републике Српске /РС/ Златко Јокић изјавио је данас Срни да је у Српској веома мали број произвођача који су тренутно у стању за подношење апликације у циљу добијања средстава из предприступних фондова ЕУ.

"Генерално гледајући могућности наших произвођача млијека су изузетно мале. Иако прича о предприступним фондовима траје већ неколико година, изузетно мали број произвођача се фокусирао на испуњавање потребних услова из директива за добијање тих средстава", рекао је Јокић који се са мљекарима из Дубице, Прњавора, Шипова, Лакташа и Приједора налази у студијској посјети Међународном сајму пољопривредне у Горњој Радгони.

Он је оцијенио да је до неблаговремености у припреми за апликације дошло јер су домаћи произвођачи сматрали да до тог процеса неће доћи брзо, те додао да је већ стигло вријеме за аплицирање, а мљекари још нису припремили одговарајућу документацију нити се довољно упознали о процедурама за аплицирање.

Јокић је навео да је у том циљу и ова студијска посјета на којој ће се мљекари из Српске упознати о регулативама ЕУ везаним за предприступне фондове, као и да ће бити представљено шта је неопходно да домаћи произвођачи млијека припреме како би могли да аплицирају за одређена средства.

Према његовим ријечима, углавном се ради о припреми неопходне документације и "папирологије", и о начину провођења процедура током апликације.

Јокић је навео да је у склопу посјете сајму предвиђен и обилазак неколико словеначких фарми које су добиле средства ЕУ, како би се упознали са њиховим искуствима и могли их пренијети произвођачима млијека у РС.

На Међународном сајму у Словенији, који се одржава од 25. до 30. августа, учествује преко хиљаду излагача из 32 земље, а из Српске учешће је узело двадесетак фирми.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *