Младићу забрањено да говори у судници

Претресно вијеће Хашког трибунала забранило је данас генералу Ратку Младићу да говори у судници и да се консултује са својим адвокатима. "Вијеће је донијело одлуку након што је пет пута примило притужбе о понашању оптуженог према пет свједока", саопштио је предсједавајући судија Алфонс Ори. Он је додао је оптужени јуче у три наврата изнио запажања […]

петак, септембар 28, 2012 / 12:47

Претресно вијеће Хашког трибунала забранило је данас генералу Ратку Младићу да говори у судници и да се консултује са својим адвокатима.

"Вијеће је донијело одлуку након што је пет пута примило притужбе о понашању оптуженог према пет свједока", саопштио је предсједавајући судија Алфонс Ори.

Он је додао је оптужени јуче у три наврата изнио запажања о свједоку и рекао да свједок лаже, док је на свједочење другог свједока реаговао "вербално или на други начин".

Генерал Младић и даље ће моћи да својим браниоцима доставља забиљешке, али "тихо". Консултације са адвокатима српском генералу су дозвољене за вријеме паузе.

"Свако кршење новог режима довешће до удаљавања из суднице", упозорио је Ори.
Он је напоменуо да "вијеће не разумије ријечи које Младић говори, али да други могу да разумију", а да се он "стално изнова уплиће у свједочење свједока".

Поводом примједбе главног браниоца Бранка Лукића да генерал Младић пише полако и да већ буде касно када адвокати добију биљешку, судија Ори је узвратио да "вијеће није спонтано успоставило нови режим, већ зато што нема други начин да заштити свједоке".

Главни претрес је настављен свједочењем Сулејмана Црнчала, који је према наводи Тужилаштва, под притиском српских власти са породицом и другим муслиманима напустио Пале 1992. године. Свједок је отишао у Сарајево, гдје је његова супруга Паша настрадала приликом гранатирања пијаце Маркале 28. августа 1995. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *