Младић похваљен за понашање у суду

Холандски судија Алфонс Ори похвалио је данас генерала Ратка Младића због начина на који се у судници консултовао са својим адвокатима и због тона који је у разговору користио. Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске аплаузом је поздравио тај коментар судије Орија, који у Хашком трибуналу предсједава у његовом предмету. Пред крај прве сједнице, […]

четвртак, август 30, 2012 / 14:16

Холандски судија Алфонс Ори похвалио је данас генерала Ратка Младића због начина на који се у судници консултовао са својим адвокатима и због тона који је у разговору користио.

Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске аплаузом је поздравио тај коментар судије Орија, који у Хашком трибуналу предсједава у његовом предмету.

Пред крај прве сједнице, генерал Младић је укључио свој микроФон и позвао браниоце Миодрага Стојановића и Милоша Шаљића да се са њима консултује, што је трајало неколико минута.

Прошле недјеље је судија Баконе Молото генерала Младића упозорио да би против њега могле бити "примјењене мјере" уколико не престане да вријеђа свједоке и ако буде викао у судници. Браниоци су објашњавали да Младић виче зато што се није опоравио од посљедица три мождана удара и да су они на тај тон навикли.

У наставку главног претреса, окончан је исказ заштићеног свједока РМ-010, који је говорио о масовном убиству муслиманских мушкараца из села Биљани у општини Кључ, у јулу 1992. године.

Бранилац Стојановић свједока је питао да ли је знао за нападе на припаднике Југословенске народне армије, који су се у првој половни 1992. године преко Кључа повлачили у тадашњу Савезну Републику Југославију.

Свједок је потврдио да је "касније од неких жена које су ишле у Кључ чуо да је дошло до окршаја" и да је 27. маја било рањених код Пудиног Хана. Свједок је додао да је тог дана, заједно са другим мјештанима муслиманима, предао оружје у полицијској станици у Кључу.

У додатном испитивању тужиоца Силвије Д`Асколи, свједок је изјавио да се позив на предају наоружања односио само на муслиманско, али не и на српско становништво.

Претрес је настављен саслушањем свједока РМ-018 на сједници затвореној за јавност, што су највише мјере заштите идентитета свједока.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *