Митинг у Доњецку, хоће референдум као онај на Криму

Више од 5.000 људи окупило се данас на проруском митингу у Доњецку на истоку Украјине тражећи одржавање референдума, попут оног на Криму. Демонстранти су подигли неколико шатора, као „иронични” ехо масовног протестног кампа успостављеног на централном кијевском тргу, када су новембру почеле демонстрације против смијењеног предсједника Виктора Јануковича. „Спреман сам да живим у шатору, али […]

субота, март 22, 2014 / 18:48

Више од 5.000 људи окупило се данас на проруском митингу у Доњецку на истоку Украјине тражећи одржавање референдума, попут оног на Криму.

Демонстранти су подигли неколико шатора, као „иронични” ехо масовног протестног кампа успостављеног на централном кијевском тргу, када су новембру почеле демонстрације против смијењеног предсједника Виктора Јануковича.

„Спреман сам да живим у шатору, али нисам спреман да се потчиним Западу и да играм како они свирају”, рекао је један од окупљених, пренијела је агенција АП.

Митинг у Доњецку је услиједио мање од недељу дана пошто се регион Крима присјединио Русији и дан пошто је локални парламент формирао радну групу за припрему референдума попут оног на Криму.

Источна Украјина је „срце” украјинске виталне тешке индустрије и рударства и главна база подршке бившем предсједнику Јануковичу.

Проруске присталице тврде да је Јануковичева смјена била државни удар и да су у Украјини на власт дошли шовинисти, који би да „тлаче велику етничку руску популацију” на истоку земље. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *