Мишковић: Влада Републике Српске се пита за никл

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић рекао је Срни да одлуку о томе да ли ће бити истраживања никла на подручју Вишеграда доноси Влада Републике Српске, а не општина. "О томе не одлучује општина. Крајња инстанца је Влада, јер се њој подноси концесија и она то одобрава. И предсједник Републике Српске Милорад Додик скоро је изјавио […]

четвртак, март 28, 2013 / 13:54

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић рекао је Срни да одлуку о томе да ли ће бити истраживања никла на подручју Вишеграда доноси Влада Републике Српске, а не општина.

"О томе не одлучује општина. Крајња инстанца је Влада, јер се њој подноси концесија и она то одобрава. И предсједник Републике Српске Милорад Додик скоро је изјавио да Влада доноси одлуку о томе да ли ће бити истраживања никла на подручју Вишеграда", рекао је Мишковић

Ако је Влада заинтересована да буде истраживања никла, каже Мишковић, то ће бити и учињено.

Он је додао да локални парламент убудуће неће расправљати о томе, нити ће бити потребе за расписивањем референдума у вези са тим.

Коментаришући писмо групе Вишеграђана у којем се наводи да је прослављени режисер Емир Кустурица једини спас у борби против "никловања" Вишеграда, Мишковић тврди да "управо ти који пишу врше замјену теза".

"Те руде се протежу од границе, Србија, Мокра Гора, Вишеград, Рудо… Све је прошло без икакве помпе прије јавне расправе у Вишеграду. Јавна расправа о истраживањима никла претходно је одржана и у општини Рудо, а проблеми су почели када је почела прича да буде одржана и у Вишеграду", навео је Мишковић.

Група Вишеграђана у писму у које је Срна имала увид оцијенила је да је прослављени режисер и професор Емир Кустурица једини спас у борби против "никловања" Вишеграда. У писму се наводи и да се у Вишеграду, посљедњих дана, све више шири прича да је, због добрих услуга, из Србије у Вишеград већ инкасирано милион евра, те стога и не чуди упорност неких људи који подржавају идеју експлоатације никла – једни чувају позиције у власти, док су други намирени финансијски.

На сједници Скупштине општине Вишеград 11. марта изгласан је закључак којим се исказује позитивно мишљење за додјелу концесије о истраживањима налазишта никла у Вардишту. Закључак је усвојен јер се, како је речено, сматра да постоји јавни интерес за то.

Незадовољни грађани прекинули су раније тог дана јавну расправу о истраживањима налазишта никлоносних руда у Вардишту на подручју општине Вишеград, сматрајући да би то било било штетно по здравље становника општине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *