Mишићка у невјерици јер је Ђокић радио непријављен

Према процјенама Завода за запошљавање у Српској ради више од 60.000 радника на црно. Подаци Савеза синдиката још су црњи- по њиховој рачуници, за чак 80.000 радника послодавци не уплаћују доприносе. Да је већини тешко ући у траг, свједочи чињеница да су републички инспектори прошле године од провјерених 13.800 радника, само 823 затекли без уговора […]

субота, јул 4, 2015 / 21:37

Према процјенама Завода за запошљавање у Српској ради више од 60.000 радника на црно. Подаци Савеза синдиката још су црњи- по њиховој рачуници, за чак 80.000 радника послодавци не уплаћују доприносе.

Да је већини тешко ући у траг, свједочи чињеница да су републички инспектори прошле године од провјерених 13.800 радника, само 823 затекли без уговора о раду. Ипак један и више него очигледан примјер им је промакао, а открио га је главни републички ревизор Душко Шњегота.

Бивши министар рада Петар Ђокић је, каже, крајем прошле године, на новој функцији радио на црно. Ђокић се правда да је у питању техничка грешка коју је брзо исправио.

“Ја сам то објаснио неколико пута да је у складу да законом закључен уговор о раду, али само тих 3-4 дана, колико сам прешао из једног у друго министарство тај се уговор није обновио. Е то је, само због тога”, објашњава Ђокић.

У Савезу синдиката за овај случај данас су први пут чули и немало се изненадили. “Без обзира на разлог и временски период, рад на црно је недопустив”, поручује Ранка Мишић. Посебно је изненађује чињеница да се ради о министру који је водио ресор рада и који је требало да спријечава кршења радничких права.

“Не могу да вјерујем да је министар себи дозволио да се нађе у ситуацији да ради на црно, да је непријављен, просто невјероватно, али ето”, каже Ранка Мишић.

Мишићева упозорава да непријављивање запослених најгрубље поткрадање државе,а да у Српској тако зарађује чак трећина радника. Буџету, каже, штете и послодавци који су пријавили раднике, али за њих не уплаћују доприносе.
Потпредсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић за своје раднике редовно измирује обавезе. Због тога му смета што послодавци у приватном и јавном сектору нису у истом положају.

“Ја не вјерујем да је у овом случају било ко из Владе, не мислим да је одговоран Петар Ђокић, али неко из његових стручних служби није одговарао. Значи требамо бити равноправни и министар Ђокић, службеник и ја као послодавац, а ово је доказ да није баш тако “, рекао је потпредсједник Уније удружења послодаваца Саша Тривић.

Док послодавци сматрају да би се број радника на црно смањио усвајањем новог Закона о раду, синдикалци су увјерени да би надлежни тиме још више нарушили радничка права. Док се они не договоре, већини грађана је битно раде- били пријављени или не. За послодавце које инспектори ухвате на дјелу слиједи казна од двије до 15.000 марака.0 КОМЕНТАРА

  1. Ovi poslodavci su uporni da se donese novi Zakon o radu i radnicima oduzme i ono malo prava što imaju.Ovi iz ministarstva rada… spremni su sve učiniti da bi od MMF dobili još koji kredit i ostali što duže na vlasti.Inspekcija koja kontroliše prijave radnika i sprovođenje važećeg Zakona o radu može se slobodno reći ne rade ništa.Ili samo ono što im se naredi.Kada su npr.izvršili kontrole radnika koji rade u trećoj smjeni.Recimo u pekarama.Sumnjam da su to radili,a tada uglavnom rade neprijavljeni radnici?I to stotine neprijavljenih radnika.Zato ne treba ni čuditi primjer ovog ministra.Pa on ima validnu sudsku presudu.Takvi obično u vlasti ne bi mogli biti.Ali…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *