Мишићева: ММФ инсистира на укидању колективних уговора

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да Међународни монетарни фонд инсистира на нестанку колективних уговора из радно-правних односа и да је пут за то нови закон о раду. Мишићева је, након састанка са шефом Мисије ММФ-а у БиХ Роном ван Роденом, рекла да ће Савез синдиката свим средствима борити против лошег положаја […]

среда, април 29, 2015 / 13:33

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да Међународни монетарни фонд инсистира на нестанку колективних уговора из радно-правних односа и да је пут за то нови закон о раду.

Мишићева је, након састанка са шефом Мисије ММФ-а у БиХ Роном ван Роденом, рекла да ће Савез синдиката свим средствима борити против лошег положаја радника, али и да ће упутити јасну поруку у вези са радним законодавством.

"У разговору смо могли закључити да им сметају колективни уговори, јер су њима (ММФ-у) кључна права за која се борио синдикат у ствари препрека да остваре потпуну доминацију послодаваца", рекла је Мишићева, наводећи да представници ММФ-а нису говорили о роковима за доношење новог закона.

Она је појаснила да се у новом закону о раду не мора ништа промијенити, али да ће колективни уговори престати да важе и "да друге никад нико неће потписати".

"Сва права која су битна за раднике управо се налазе у колективним уговорима, од минулог рада, коефицијената, најниже плате и накнада", рекла је Мишићева.

Она је додала да је синдикат изненађен и посебним правилима ММФ-а за БиХ.

"Жељели смо и да из нашег угла дођемо до одговора и да ли је ово један у низу захтјева, односно реформских дјеловања, која ће на крају довести и до приватизације великих јавних предузећа, али ту нисмо имали јасан одговор. Све што су рекли може се сматрати класичним обликом притиска на раднике преко синдиката", рекла је Мишићева.

Према њеним ријечима, Савез синдиката не бојкотује сједнице Економско-социјалног савјета и одазваће се на сваки позив, уколико оне буду сазване у складу са пословником, али никад неће гласати за смањење стечених радничких права, нити ће трпјети икакве притиске.

На питање како ће синдикат реаговати уколико нови закон о раду буде донесен без њега, Мишићева је поручила да постоји одговор и на ту ситуацију, али да синдикат не жели никакво наметање, већ да Влада Српске обезбиједи досљедну примјену постојећег закона.

Према њеним ријечима, ММФ као кредитор има услове који нису само у вези са каматама и роковима отплаћивања дуга, него жели да буде и креатор реформских процеса уперених против радника.

"То значи потпуну флексибилизацију уговора о раду и крајње обесправљивање и `појефтињење` радника у Републици Српској и Федерацији БиХ", рекла је Мишићева.

Генерални секретар Савеза синдиката Велка Оџаковић очекује да неће бити забране протестне шетње радника која је најављена за 1. мај, рекавши да не постоји ништа што би могло некога угрозити.

"Према Закону о јавном окупљању, надлежни орган може издати само забрану, али не мора дати никакво одобрење. Међутим, навикли смо да одобрења дају и управо га данас очекујемо", рекла је Оџаковићева.

Министарство: То није тачно

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић изјавила је у Бањалуци да представници Међународног монетарног фонда /ММФ/ нису тражили укидање општих колективних уговора.

"ММФ тражи ограничено дејство општих колективних уговора. Није могуће укинуте ове уговоре, јер без њих нема ни квалитетне примјене Закона о раду", рекла је Васићева.

Она је подсјетила да је програмима рада Владе и Народне скупштине Републике Српске предвиђено да у посљедњем кварталу ове године буде усвојен нови закон о раду.

Делегација ММФ-а данас је у Бањалуци разговарала са представницима Савеза синдиката Републике Српске.
 0 КОМЕНТАРА

 1. СТОП ЦЕНЗУРИ НА ФРОНТАЛУ!

  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ФРОНТАЛУ!

  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ФРОНТАЛУ!

  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ФРОНТАЛУ!

  СТОП ЦЕНЗУРИ НА ФРОНТАЛУ!

 2. ФРОНТАЛ ЈЕ ПОЛТРОН СДС-а!

  ФРОНТАЛ ЈЕ ПОЛТРОН СДС-а!

  ФРОНТАЛ ЈЕ ПОЛТРОН СДС-а!

  ФРОНТАЛ ЈЕ ПОЛТРОН СДС-а!

  ФРОНТАЛ ЈЕ ПОЛТРОН СДС-а!

 3. Hercika, hercika, pa vidis da nema cenzure. Sve tvoje mudre misli koje zapises su objavljene.

  A, sto se tice poltronstva frontalovog, i meni je krivo sto su to. Moj hercika. Nema sta rudonja nije radio da budu rudonjske farbe, ali nece i nece.

  Izdajnici i eto ti. Nije ni cudo , Simici u ratu ronhilovali i svercali, dok je rudonja branio i stvarao Srpsku.Nece iver od klade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *