Мирко Шевић на Менхетну

Сликар Мирко Шевић добио је позив да излаже своја дјела у Њу арт центру на њујоршком Менхетну Након успјешног наступа на Бијеналу у Фиренци, он је добио неколико позива, као што су позив за БиJенале у Измиру, 2.Биjенале у Палерму, Даласу, Арт Експо у Њујорку, као и позив на изложбу у Берлину. – Добио сам […]

субота, децембар 1, 2012 / 06:43

Сликар Мирко Шевић добио је позив да излаже своја дјела у Њу арт центру на њујоршком Менхетну

Након успјешног наступа на Бијеналу у Фиренци, он је добио неколико позива, као што су позив за БиJенале у Измиру, 2.Биjенале у Палерму, Даласу, Арт Експо у Њујорку, као и позив на изложбу у Берлину.

– Добио сам понуду од Њу арт центра са сједиштем на Менхетну, у Њујорку. Директор
Арт Центра, Серж Грегориан, посјетио је Бијенале у Фиренци и у и понудио ми да моја дјела презентујемо у галерији у Њујорку – каже сликар.

Шевић је прихватио позив. Све трошкове, до 15.000 долара, сноси ова умјетничка галерија, а њему остаје само да плати пут. Мирко Шевћ сматра ову понуду изузетно значајном за своју каријеру, такође и за средину из које долази.

Овај сликар је на прошлогодишњем Бијеналу савремене умјетности у Фиренци добио награду “Lorenci Il Magnifico“, међу више од 600 умјетника из 70 земаља!

Самоуки и самозатајни феномен

Шевић је рођен у Великој Кладуши 1954. године,  није сликар по професији него правник.

Као једанаестогодишњи дјечак је био награђен петодневним боравком у атељеу Ивана Генералица у Хлебинама и мајсторској радионици Крсте Хегедушића у Загребу, а то је било најзначајније признање за рани сликарски таленат.

Љубав према умјетности дуго је скривао од јавности и тек 30 година касније, своје радове први пут излаже на једној изложби.

Из Топуског је током “Олује“ избјегао у Београд, гдје је имао прву изложбу 1996. године, а касније се вратио у ово мјесто гдје и данас ствара. Поред Топсуког, Шевић ствара и у Приједору одакле му је супруга, и сматра се и приједорским сликаром .

Његови радови сврстани су у енциклопедију најзначајнијих свјетских сликара 20. вијека у правцу Нови надреализам у енциклопедији коју је издао Арт институт из Хаифе у Израелу и која је рађена седам година.

Он никада још није продао нити једно своје дјело, а понуда, од којих се обичном човјеку заврти у глави, било је са свих страна, од појединаца, колекционара, али и чувених галерија.

И даље живи скромно, без атељеа

– Ствар је једноставна. Нисам спреман на било какве компромисе и не желим живјети од умјетности, већ желим и живим за умјетност! Зато ништа не продајем. – каже Шевић.

Oнлајн галерија0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *