Миркић: Хитно санирати штете у пољопривреди

Члан Главног одбора Српске демократске странке Лазар Миркић рекао је данас да је суша пољопривреди Републике Српске нанијела велике штете, те је истакао да Влада РС, ресорно министарство и Републичка дирекција за робне резерве РС хитно требају предузети одговарајуће мјере како би се санирале штете које је суша нанијела.  Он је рекао на конференцији за […]

четвртак, август 16, 2012 / 14:39

Члан Главног одбора Српске демократске странке Лазар Миркић рекао је данас да је суша пољопривреди Републике Српске нанијела велике штете, те је истакао да Влада РС, ресорно министарство и Републичка дирекција за робне резерве РС хитно требају предузети одговарајуће мјере како би се санирале штете које је суша нанијела.

 Он је рекао на конференцији за новинаре данас у Бањалуци да је суша нанијела 80 одсто штете на кукурузу, додајући да ће иста судбина задесити и соју уколико у скорије вријеме не падне киша.

“Зрна кукуруза неће бити да се одржи сточни фонд РС, те ће доћи до нагле продаје стоке. Претпостављам да ће цијена стоке убрзо почети падати јер ће доћи до масовне распродаје", рекао је Миркић.

Он је истакао да Влада РС, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, те Републичка дирекција за робне резерве РС требају одмах да купе одређене количине кукуруза и соје које ће депоновоти у складишта Робних резерви, те у случају затварања граница за снабдијевање на адекватан начин реаговати како би се очувао сточни фонд РС.

Миркић је рекао да је око 36 милиона КМ дуг из прошле године за подстицаје у пољопривреди пренесен у ову годину, додајући да је с обзиром на то, остало расположиво само око 24 милиона КМ да се пласира у пољопривреду.

“Ми сада морамо да нађемо начина да извршимо санацију пољопривредних газдинсата како би их оспособили за сљедећу годину. Ми смо ову годину испустили што се тиче производње зато сада требамо да санирамо посљедице суше", рекао је Миркић.

Он је истакао да се то може урадити уколико би се пољопривредници ослободили овогодишњих обавеза, те им се након тога обезбиједила повољна, бескаматна, кредитна средства или средства уз камату од 0,5 до један одсто.

“Али мислим да је наша влада много више заокупирана предстојећим локалним изборима. Видимо како се сада праве маркетиншки потези око рашчишћавања корупције и криминала. То су све маркетиншке ствари које немају економских вриједности, већ имају за циљ да се устоличи што већи број начелника општина из владајуће странке", рекао је Миркић.

Он је истакао да ситуација нија најбоља ни у области индустрије, шумарства нити у енергетици.

“Ово је вријеме да подстичемо становништво на рад, штедњу на смањење увоза и његову субституцију домаћим производима. Ако не буде брзог оперативног плана од Владе РС бојим се да ће РС доћи у веома тешку ситуацију", додао је Миркић.

Савић: У Лопарама штета због суша 1,5 милиона КМ

Члан ГО СДС-а и начелник Општине Лопаре Радо Савић рекао је да се досадашње штете које је суша нанијела у овој општини процјењују на 1,5 милиона КМ, додајући да становници ове општине очекују помоћ од надлежних.

Он је истакао да се досадашње доношење стратегија за развој пољопривреде сводило на помоћ за добијање избора.

“Средства за подстицаје у пољопривреди су се трошила ненамјенски, а све у циљу остваривања што бољег изборног резултата. То је оно што ће нам се свима одбити од главу и не говори о свијетлој будућности аграра у РС", рекао је Савић.

Он је додао да је што хитније потребно провести “чистку" у јавним предузећима јер је то, како је рекао, једини услов за опстанак тих предузећа.

Савић је казао да акуелна власт не жели да се обрачуна с криминалом и корупцијом, наводећи да последње акције то никако нису него, како је нагласио, треба почети од врха власти, јер "риба смрди од главе".

"Да су хтјели борбу против криминала и корупције прихватили би закон о испитивању поријекла имовине, који је СДС предлагао, како би се установило ко је и на који начин је стекао имовину. Тако би утврдили како то појединци имају банковне рачуне у милионским износима да ли су стекли радом или на неки други начин", рекао је Савић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *