Мирис парa на Балкану: Удовичић прави бањолучки тим снова

Ватерполо ас Вања Удовичић планира да од ВК „Бањалука“ направи „дрим-тим“ састављен од садашњих и бивших репрезентативаца Србије, Црне Горе и Хрватске, који би већ у првој сезони напао пехар у другом по рангу европском такмичењу, ЛЕН купу, пише Прес. Финансијска криза озбиљно је уздрмала ватерполо. Црногорски клубови су пред банкротом и неће учествовати у […]

среда, август 29, 2012 / 08:40

Ватерполо ас Вања Удовичић планира да од ВК „Бањалука“ направи „дрим-тим“ састављен од садашњих и бивших репрезентативаца Србије, Црне Горе и Хрватске, који би већ у првој сезони напао пехар у другом по рангу европском такмичењу, ЛЕН купу, пише Прес.

Финансијска криза озбиљно је уздрмала ватерполо. Црногорски клубови су пред банкротом и неће учествовати у Лиги шампиона, с огромним проблемима се сусреће и загребачка Младост, коју је Удовичић већ напустио. Грчки и шпански тимови из године у годину смањују буџете, Мађари нису спремни да издвајају велике суме на клубове, а главни финансијер Про Река Габријел Волпи напустио је екипу, па је актуелни првак Италије и Европе пред гашењем.

Ти проблеми су за последицу имали егзодус ватерполиста који су се практично нашли на улици. Истина, београдска Црвена звезда, дубровачки Југ и ријечко Приморје успјели су да ангажују неколико врхунских имена. Ипак, на тржишту је и даље велики број неангажованих асова.

Па ко ће да има, ако не ми

Један од њих, капитен „делфина" Вања Удовичић, покренуо је идеју да град на Врбасу добије клуб европског реномеа. Према његовом плану, ВК „Бањалука" би се у првој сезони такмичио у Првој А лиги Србије, а у зависности од договора с Ватерполо савезом БиХ екипа би добила прилику да заигра у ЛЕН купу.

Вања признаје да се није много двоумио када је одабрао Бању Луку, јер су у Српској ватерполисти увек дочекивани као јунаци.

– Јачањем бањалучког клуба допринели бисмо регионалном развоју ватерпола. Мислим да овај град то може да подржи и да је цео пројекат интересантан, поготово јер смо овде често долазили и лично сам доживео вероватно и најбољи пријем у животу. У случају да све прође по плану, верујем да већ прве сезоне можемо освојити европски трофеј, пошто имамо обећање да бисмо добили место у ЛЕН купу – јасан је Удовичић.

Иако капитен „делфина" није желио да говори о именима која су спремна да дођу у Бању Луку, незванично сазнајемо да би то могли бити његови саиграчи из репрезентације Србије Филип Филиповић и Слободан Никић, затим искусни Црногорац Борис Злоковић, те хрватски интернационалци Дамир Бурић и Јосип Павић…

– У овом тренутку не могу још ништа конкретно да кажем, осим да радимо на реализацији овог плана. Већ сутра – прекосутра могли бисмо имати много више информација – нагласио је Удовичић.

Предсједник Ватерполо клуба „Бањалука" Слободан Граховац одушевљен је Удовичићевом идејом. Према његовим ријечима, све извјеснији пројекат био би још једна лијепа спортска прича града на Врбасу од које бисмо имали вишеструку корист.

А у бољем дијелу базена

Спорт који се игра нешто око Јадранског мора и у пар базена, готово да нема посебног интересовања у свијету. То не значи да међу Србима, поготово оним који су Удовичића гледали само на ТВ екранима, нема оних који би помислили како је то планетарно популаран спорт који осваја масе. Како се родбина из Србије навикла да рођаци са села, у стилу филма Турнеје (и радње филма, и начина снимања) дријеше кесу кад се појаве познат фаце у Београда. Овај пут унесрећени ватерполисти са улице.

Правити ватерполо екипу која ће проносити славу града кроз неко небитно такмичење, и издвјати новац за то, потпуно је погрешна инвестиција. Но с обзиром да новим ребалансом буџета, у коме ће неколико пута више новца добиати вјерске организације и медији, док ће се штедити на изградњи објеката за дјецу, нисмо баш сигурни да нећемо добити ватерполо "тим снова".0 КОМЕНТАРА

  1. Bolje je uložiti u vaterpolo… ovi će momci za godinu – dvije dana napraviti dar mar u Banjaluci i silu omladine prosto natjerati na bezene. Neka djeca plivaju…. koliko se para dalo u onoliki bazen – greota je da zvrlji poluprazan.

    Podrška Udovičiću! Podrška vaterpolu!

  2. што се не угледају на дивца, даниловића, вујошевића или таксисту, они фино дођу кришом и узму кеш, без шупље приче, а не обећавају братство јединство у базену на терет градског буџета.

  3. Вања, Вања…нису ти часне намере, зато што то и нису твоје намере…јесте да се свесрдно ради на заглупљивању и отупљивању овог народа, али има још доста „тврдоглавих“…:P

  4. šta onda reći za ambicije novog kluba iz Kragujevca, Radničkog koji očekuje, pored ostalih, dolazak Vanje Udovičića i Filipa Filipovića?

    Pomalo nestvarno, ali izgleda da je na pomolu: prema pisanju „Sporta“ upravo će dve zvezde srpske vaterpolo reprezentacije činiti okosnicu Radničkog koji je formiran tek pre nekoliko meseci.

    Има и конкуренције…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *