Министри финансија ЕУ одобрили зајама Ирској

Министри финансија 16 држава чланица еврозоне одобрили су jуче у Бриселу пакет помоћи Ирској у износу од 85 милијарди евра, за који кажу да ће помоћи очувању финансијске стабилности у еврозони. „Министри су се сложили са Европском комисијом и Европском централном банком да је обезбјеђивање зајма Ирској неопходно за очување финансијске стабилности у еврозони и […]

понедељак, новембар 29, 2010 / 07:05

Министри финансија 16 држава чланица еврозоне одобрили су jуче у Бриселу пакет помоћи Ирској у износу од 85 милијарди евра, за који кажу да ће помоћи очувању финансијске стабилности у еврозони.

„Министри су се сложили са Европском комисијом и Европском централном банком да је обезбјеђивање зајма Ирској неопходно за очување финансијске стабилности у еврозони и Европској унији као цјелини”, саопштио је предсједавајући Еврогрупе Жан Клод Јункер по завршетку ванредног састанка у Бриселу.

Како је саопштила ирска влада, та држава ће одмах узети 10 милијарди како би ојачала капиталне резерве банака. Још 25 милијарди усмјерених на банке остаће као резерва.

За јавне финансије ирске владе одређено је 50 милијарди евра које ће се повлачити уколико за тим буде потребе.

Каматна стопа коју ће Ирска плаћати на зајмове износиће 5,8 одсто.

У саопштењу се наводи да ће Међународни монетарни фонд (ММФ), 16 чланица еверозоне и Европска комисија бити укључене.

Директор ММФ Доминик Штрос Кан је данас потврдио да ће Фонд допринијети са 22,5 милијарди евра, а да ће борд ММФ тај зајам одобрити на састанку у децембру.

Ирска ће сама учествовати у укупном фонду са 17,5 милијарди евра, ЕУ са 45 милијарди евра, док ће Велика Британија, Шведска и Данска обзебједити директне билатералне зајмове.

Европска комисија је дала Ирској још годину дана да смањи буџетски дефицит на 3 одсто бруто домаћег производа, што је лимит у ЕУ.

Министри финансија еврозоне такође су на данашњем састанку договорили обрисе трајног механизма за рјешавање криза у еврозони, на основу заједничког приједлога Њемачке и Француске.

Према том приједлогу, приватни инвеститори коју купују државне обвезнице могли би убудуће да сносе дио терета у случајевима када би се нека чланица нашла у немогућности да отплаћује своје дугове.

Како је саопштио комесар за монетарна питање ЕУ Оли Рен, у таквим ситуацијама, о сваком случају одлучивало би се засебно, без икаквог аутоматизма.

Стални механизам за решавање криза требало би да буде успостављен од 2013. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *