Министри ЕУ: Преговори са Црном Гором почињу у петак

Шефови дипломатија Европске уније одобрили су данас почетак преговора о придруживању Црне Горе Унији, који ће званично отпочети 29.јуна, саопштено је са засиједања Министарског савјета у Луксембургу. "Савјет је усвојио оцјену Комисије да је Црна Гора постигла неопходан степен ускладјености са критеријумима за чланство", каже се у закључку Министарског савета ЕУ, у коме се Црна […]

уторак, јун 26, 2012 / 12:53

Шефови дипломатија Европске уније одобрили су данас почетак преговора о придруживању Црне Горе Унији, који ће званично отпочети 29.јуна, саопштено је са засиједања Министарског савјета у Луксембургу.

"Савјет је усвојио оцјену Комисије да је Црна Гора постигла неопходан степен ускладјености са критеријумима за чланство", каже се у закључку Министарског савета ЕУ, у коме се Црна Гора позива да појача напоре на борби против организованог криминала и корупције.

Министри су овластили европску полицијску службу Европол да сачини извештај о организованом криминалу у Црној Гори, који ће бити увршћен у материјале Комисије током процеса мониторинга.

Црна Гора ће преговоре званично отпочети 29. јуна, отварањем поглавља која се односе на владавину закона и основна људска права.

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе поздравио је ову одлуку поруком на свом твитер налогу.

Филе је у краткој поруци на друштвеној мрежи твитер написао да "цијени то што су европски министри препоручили да почну преговори о чланству с Црном Гором у петак и да то подржи Европски савјет".

Поред осталих, Њемачка и Белгија су на заседању шефова дипломатија ЕУ затражиле да се одреди почетак преговора о чланству с Црном Гором иако су неке чланице ЕУ сматрале да треба додатно утврдити постоје ли чврста јемства да власти у Подгорици већ спроводе и да ће опипљиво испуњавати услове везане за владавину закона.

Њемачки државни секретар Михаел Линк је изјавио да је "Њемачка снажно предана одобравању почетка преговора с Црном Гором".

Белгијски министар иностраних Дидије Рејндерс је рекао да је "уочен одређен напредак" у реформама у тој земљи, "али и да има одређене забринутости у вези с Црном Гором".

Линк је додао да је Берлин "веома дјелатно радио на томе да се да ‘зелено свјетло’ за почетак преговора и то не зато што бисмо ми били наивни и да се што је више могуће преговора отвори", "већ зато што смо веома много постигли у приступу преговорима тиме што се почиње с тешким питањима".

"Најприје", предочио је њемачки државни секретар, "Црна Гора је остварила напредак, ми морамо остати вјерни ономе што смо увек говорили, а то је да онима који имају повјерење и заслуге, треба да се дају додатни кораци напред".

Рејндерс је нагласио да је "уочен одређен напредак" у реформама у Црној Гори, "али и да има одређене забринутости у вези с Црном Гором".

"Али је потребно да почнемо преговоре, што је и став Европске комисије, а ми у томе подржавамо Европску комисију", навео је шеф белгијске дипломатије.

Шведска и још неке чланице ЕУ су затражиле да се утврди постоје ли чврста јемства да за почетак преговора о чланству с Црном Гором првенствено кад је ријеч о владавини закона.

Шведска је наводно хтјела да измедју преговора о чланству с Црном Гором и Србијом не буде велики "јаз", јер би то био лош стратегијски и безбједносни сигнал целом региону.

Кључно је, како су рекли званичници ЕУ, да се поуздано зна да ће преговори о чланству одмах кренути од поглавља владавине закона, унутрашњих послова и правосуђа, темељних права и слобода и да ће, ако Европска комисија и неке земље чланице утврде да се оно што је испреговарано не спроводи, цјелокупни преговори бити заустављени.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *