Mинистарство: Здравствене установе кршиле одлулу владе о платама

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске констатовало је да неке здравствене установе у Српској нису у јануару испоштовале закључак Владе о обрачуну плата према достављеном обрасцу и у складу са Законом о платама запослених у јавним здравственим установама. Увидом у извјештаје о обрачунатим платама и рекапитулацијама за јануар констатовано је да се у једном […]

петак, март 14, 2014 / 17:05

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске констатовало је да неке здравствене установе у Српској нису у јануару испоштовале закључак Владе о обрачуну плата према достављеном обрасцу и у складу са Законом о платама запослених у јавним здравственим установама.

Увидом у извјештаје о обрачунатим платама и рекапитулацијама за јануар констатовано је да се у једном броју установа плате обрачунавају према ефективном и према просјечном броју радних сати за протекли мјесец, да у неким установама има коефицијената који нису у складу са коефицијентима дефинисаним Законом, те да у одређеним установама директори, осим менаџерског посла, примају накнаде за приправност и дежурства.

Укупна примања директора била су већа од 3.000 КМ у домовима здравља у Бањалуци, Билећи, Котор-Варошу, Невесињу, Петрову, Фочи, Клиничком центру Бањалука, Болници Српско Сарајево, Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, Заводу за судску медицину Републике Српске, те болницама у Требињу, Добоју, Бијељини и Приједору.

Обавезу достављања извјештаја о платама и рекапитулацији по новим табелама Министарству, нису испоштовали домови здравља Градишка, Источно Ново Сарајево, Крупа на Уни, Ново Горажде, Сребреница, Хан Пијесак, Чајниче, Шековићи и Завод за трансфузијску медицину, саопштено је из ресорног министарства.

У Министарству упозоравају да су све здравствене установе обавезне да отклоне уочене неправилности у овој области и да обезбиједе извршење закључака Владе Републике Српске од 23. јануара да директори и помоћници директора не могу примати накнаде за приправност и дежурства и да извјештаје и рекапитулације за обрачун плата претходног мјесеца редовно достављају Министарству искључиво у електронској форми до петнаестог у мјесецу.

Све здравствене установе које не буду испоштовале наведене обавезе сносиће одговорност у складу са Законом о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, наводи се у саопштењу Министарства.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *