Mинистарство понудило Рогићу другостепену љекарску комисију

Војном инвалиду Ђорђу Рогићу, који четврти дан у Бањалуци штрајкује глађу, ресорни министар понудио поновну оцјену степена инвалидитета, али је он то одбио. Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић пренио је данас ратном војном инвалиду Ђорђу Рогићу, који штрајкује глађу у парку у Бањалуци, да је ресорни министар вољан да га […]

четвртак, јун 7, 2012 / 19:36

Војном инвалиду Ђорђу Рогићу, који четврти дан у Бањалуци штрајкује глађу, ресорни министар понудио поновну оцјену степена инвалидитета, али је он то одбио.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић пренио је данас ратном војном инвалиду Ђорђу Рогићу, који штрајкује глађу у парку у Бањалуци, да је ресорни министар вољан да га ради превазилажења "проблема" упути на другостепену љекарску комисију која би му поново оцијенила проценат инвалидитета, али је Рогић то одбио.

Милуновић, који је посјетио Рогића у бањалучком парку "Младен Стојановић", обећао је да ће му ресорно министарство помоћи у законском рјешавању његових права, али је Рогић рекао да ће штрајковати до смрти или док му не буду враћена ранија права, речено је Срни у Бироу Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

У Бироу наводе да Ђорђе Рогић својство стоодстотног ратног војног инвалида друге категорије са правом на ортопедски додатак трећег степена користи од 2004. године, а првостепени орган је овако одлучио на основу налаза и мишљења првостепене љекарске комисије од 13. маја 2004. године.

Овим је Рогићу процијењен стоодстотни војни инвалидитет друге категорија трајно по основу три рањавања и болести кичме, високог крвног притиска и психозе.

У поступку превођења првостепени орган је Ђорђа Рогића упутио на првостепену љекарску комисију која је дала налаз и мишљење 31. маја ове године, а којим му је оцијењен укупан војни инвалидитет од 70 одсто трајно по основу три рањавања и три болести.

Из Бироа додају да је разлика између раније и посљедње оцјене инвалидности настала због неправилне примјене Правилника о утврђивању процента војног инвалидитета, чиме је корисник уведен у већи обим права него што му по закону и подзаконским актима припада.

По извршеном вјештачењу првостепене љекарске комисије, првостепени орган дужан је да оконча поступак превођења и да донесе ново рјешење, а против првостепеног рјешења Рогић ће имати право на правну заштиту тако што ће у року од 15 дана од пријема рјешења моћи уложити жалбу о којој ће одлучивати другостепени орган.

У Владином Бироу за односе с јавношћу наводе да је провјером у информационом систему утврђено да Ђорђе Рогић, према рјешењу првостепеног органа које је предмет превођења, прима на име личне инвалиднине са осталим правима 770 марака мјесечно и на име накнаде одликованом борцу 250 КМ годишње.

У оквиру програма стамбеног збрињавања, додају у Бироу, ресорно министарство је Рогићу додијелило 8.000 марака, а град Бањалука 17.000 КМ, тако да је добио укупно 25.000 КМ бесповратних средстава.

Осим тога, у оквиру програма помоћи у лијечењу, Рогићу је град Бањалука додијелио 700 марака.

Ратни војни инвалид Ђорђе Рогић (56) већ четврти дан штрајкује глађу у бањалучком парку "Младен Стојановић". Рогић је незадовољан јер, према новом рјешењу ресорног министарства, треба да буде сврстан међу ратне војне инвалиде пете категорије са степеном инвалидности од 70 одсто и да инвалиднина треба да му буде смањена са више од 600 КМ, на мање од 150 марака.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *