Министарство пољопривреде даје 40 милиона КМ за „хитни пројекат“ опоравка од поплава

За рехабилитацију регионалне и локалне инфраструктуре у Републици Српској у оквиру Хитног пројекта опоравка од поплава предвиђено је више од 40 милиона КМ, речено је Срни у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске. Директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката при ресорном министарству Раденко Јефтић рекао је да је рехабилитација регионалне и локалне инфраструктуре веома значајна […]

среда, мај 11, 2016 / 14:17

За рехабилитацију регионалне и локалне инфраструктуре у Републици Српској у оквиру Хитног пројекта опоравка од поплава предвиђено је више од 40 милиона КМ, речено је Срни у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Директор Јединице за координацију пољопривредних пројеката при ресорном министарству Раденко Јефтић рекао је да је рехабилитација регионалне и локалне инфраструктуре веома значајна јер је то главни услов за обнову општина које су биле погођене поплавама.

"За реконструкцију и санацију регионалних и магистралних путева предвиђено је 20 милиона КМ", навео је Јефтић.

Према његовим ријечима, за обнову водопривредне регионалне инфраструктуре предвиђено је око три милиона КМ.

"У оквиру ове поткомпоненте започете су активности на пројектовању уређења водног режима ријеке Врбање у бањалучком насељу Чесма и санацији унског насипа у Козарској Дубици", навео је Јефтић.

Он је рекао да је планирана и санација критичних дионица корита ријеке Укрине и санација бране са акумулацијом Дренова у општини Прњавор.

Јефтић каже да је у оквиру Хитног пројекта опоравка од поплава за обнову локалне инфраструктуре планирано укупно 20.470.687 КМ.

Министарство финансија Републике Српске донијело је одлуку да ова средства општинама буду пласирана на кредитној основи и у овај дио пројекта укључено је 18 општина, које су кандидовале укупно 173 потпројекта у укупној вриједности 15 милиона КМ.

Јефтић каже да је до сада завршено шест потпројеката у укупној вриједности од око 990.000 КМ.

"Завршена је санација моста у Јошавци и санација оборинске канализације у Челинцу, затим санација неколико градских улица и реконструкција градског стадиона у Шамцу, те реконструкција моста у Теслићу и санација локалног пута у Новом Граду", навео је Јефтић.

Он је додао да су потписани уговори за још 10 потпројеката и још 26 потпројеката код којих је завршен одабир извођача и они су пред потписивањем уговора, док су преостали пројекти у фази евалуације понуда.

Портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Александар Мацановић подсјетио је да Јединица за координацију пољопривредних пројеката при ресорном министарству ради на реализацији Хитног пројекта опоравка од поплава, чија укупна вриједност за БиХ износи 100 милиона америчких долара.

Мацановић је рекао да је пројекат у потпуности финансиран кредитом Свјетске банке, те да ће од укупног износа у Републици Српској бити реализовано 47,5 милиона америчких долара.

"Овај пројекат припремљен је по хитној процедури у сарадњи са Свјетском банком и постао је ефективан у септембру 2014. године, а планирано је да буде завршен 31. децембра", рекао је Мацановић.

Он је истакао да је циљ пројекта обнова инфраструктурних објеката разорених и уништених поплавама које су у мају 2014. године задесиле БиХ.

Мацановић је појаснио да се реализација пројекта у Српској одвија у оквиру три компоненте, међу којима су набавка робе за хитни опоравак од катастрофе, за коју је предвиђено 19 милиона долара, те рехабилитација кључне јавне инфраструктуре, за коју је издвојено 27 милиона долара.

"За подршку реализације пројекта предвиђен је милион долара и за изградњу капацитета за отпорност на катастрофе 400.000 долара", додао је Мацановић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *