Министарство науке и технологије финансираће пет пројеката

Министарство науке и технологије Републике Српске расписало је данас пет конкурса за које ће бити издвојено укупно 668.000 КМ, потврдио је ресорни министар у оставци Јасмин Комић на конференцији за новинаре у Бањој Луци. У ресору науке расписана су четири конкурса, за шта ће бити издвојено 630.000 КМ, док ће за програм финансијске подршке иноваторству […]

понедељак, март 4, 2013 / 11:15

Министарство науке и технологије Републике Српске расписало је данас пет конкурса за које ће бити издвојено укупно 668.000 КМ, потврдио је ресорни министар у оставци Јасмин Комић на конференцији за новинаре у Бањој Луци.

У ресору науке расписана су четири конкурса, за шта ће бити издвојено 630.000 КМ, док ће за програм финансијске подршке иноваторству у Републици Српској за прва два квартала ове године бити издвојено 38.000 КМ.

Комић је рекао да је за суфинансирање Програма обезбјеђивања и одржавања опреме и простора за научноистраживачки рад планирано 100.000 КМ, а тај конкурс је отворен до 30. маја.

За суфинансирање Програма међународне сарадње од значаја за Републику Српске планирано је 150.000 КМ, а конкурс је отворен до 31. октобра.

До 31. октобра отворен је конкурс за суфинансирање научних скупова, за шта је обезбијеђено 220.000 КМ.

Комић је истакао да је за суфинансирање научних публикација планирано 160.000 КМ, а да је конкурс отворен до 15. јуна.

Конкурсом за подршку иноваторству, који је отворен до 18. марта, предвиђено је 20.000 КМ за удружења иноватора, а 18.000 КМ за појединачну подршку иноваторима.

Помоћник министра за науку Винко Богдан је истакао да су планирана средства у складу са расположивим буџетским средствима Министарства науке и технологије и да су нешто мања него прошле године.

Богдан је рекао да су средства потребна за одржавање опреме за научноистраживачки рад мања него ранијих година, јер два јавна универзитета ове године реализују велике кредите које су добили од аустријске владе.

Помоћник министра за технологију Биљана Војводић рекла је да је финансијска подршка иноваторству у Српској континуирана активност, а оцјену иноваторских радова врши комисија коју чине представници Министартва индустрије, енергетике и рударства, Министарства науке и технологије, Привредне коморе, Савеза иноватора Републике Српске, Иновационог центра Бањалука и Агенције за развој малих и средњих предузећа Српске.

"Настојимо да направимо неопходну спону како би сваки иноваторски рад дошао до онога што нам је крајњи циљ, а то је његова комерцализација", закључила је Војводићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *