Министарка омладине да реагује: Наталитет у борби против текстилне индустрије

Да није страшно, било би… не, вијест која слиједи је страшна у сваком погледу. Двоструко царињење, репроматеријала и готових производа, недостатак школованог кадра, текстилаца, те велики број боловања радница оптерећује предузеће "Девић текстил", које је највећи извозник текстила из РС и које послује у једанаест европских земаља. То је закључено након састанка Наде Тешановић, потпредсједнице […]

петак, јун 27, 2014 / 09:25

Да није страшно, било би… не, вијест која слиједи је страшна у сваком погледу.

Двоструко царињење, репроматеријала и готових производа, недостатак школованог кадра, текстилаца, те велики број боловања радница оптерећује предузеће "Девић текстил", које је највећи извозник текстила из РС и које послује у једанаест европских земаља.

То је закључено након састанка Наде Тешановић, потпредсједнице Владе РС и министарке породице, омладине и спорта РС, и Горана Гојића, директора "Девић текстила".

У овој фабрици је запослено око 260 радника, од којих су 90 процената жене, због чега је број боловања велики, па је тако од 2004. до 2014. године изгубљено 570.886 радних сати, односно 769.440 КМ.

Нико није против оправданог боловања, рађања дјеце и борбе против бијеле куге, каже ресорни министар Нада Тешановић, али УНИШТАВАЊЕМ ПОСЛОДАВАЦА неће бити ни фондова из којих се плаћају одласци на боловање, те проблем треба рјешавати системски и по угледу на земље из окружења.

"Оно што исто оптерећује извознике је царињење. Људи увозе репроматеријал, плаћају царину, извозе готов производ, плаћају царину. То је неких пет процената које оптерећује, плус банкарски кредити с високом каматом од седам до осам процената. Све то неповољно утиче и то су ствари о којима се мора водити рачуна, и стварајући услове за повољнији извоз морамо извршити одређене промјене закона", навела је Тешановићева.

Горан Гојић, директор "Девић текстила", рекао је да и поред свих проблема годишње произведу 12 милиона артикала, које извезу на хрватско и европско трзиште, те најавио да након отварања погона у Српцу, до краја године у сједишту творнице у Теслићу намјеравају да прошире производњу и запосле још стотину радника.0 КОМЕНТАРА

  1. У овој фабрици је запослено око 260 радника, од којих су 90 процената жене, због чега је број боловања велики, па је тако од 2004. до 2014. године изгубљено 570.886 радних сати, односно 769.440 КМ.
    Који привредник, по рачуници коју је сам привредник изрекао, радничка сатница је 769440 КМ / 570886 сати = 0,70 еура, значи да радница треба да одради око 300 сати мјесечно, не би ли изгурала на минималац, онда се привредник чуди како неко мало мора и на боловање.
    Министарка само слиједи политику владајуће гарнитуре.

  2. Gospođo ministarko, ono što uništava naše tekstilce je tekstilna mafija. I oni koji je podržavaju (pogledajte vijesti posle hapšenja Keme Čauševića.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *