Милови побједници на локалу и без Кривокапићевих усташа

Лидер ДПС Мило Ђукановић саопштио да је та партија на недељним локалним изборима у Подгорици освојила 29 мандата, један мање за самостално формирање власти. Изборни резултат ДПС, према Ђукановићевим ријечима, бољи је за 10 одсто него ранији, када је та партија на изборима наступила са екстремно шовинистичком и антисрпском Социјалдемократском партијом (СДП). Странка лидера Ранка […]

понедељак, мај 26, 2014 / 08:53

Лидер ДПС Мило Ђукановић саопштио да је та партија на недељним локалним изборима у Подгорици освојила 29 мандата, један мање за самостално формирање власти.

Изборни резултат ДПС, према Ђукановићевим ријечима, бољи је за 10 одсто него ранији, када је та партија на изборима наступила са екстремно шовинистичком и антисрпском Социјалдемократском партијом (СДП).

Странка лидера Ранка Кривокапића, која баштини идеологију Секуле Дрљевића, забрањује српски језик и од њега гради црногорски, те прогони СПЦ у Црној Гори овај пут је на изборима у Подгорици наступила у коалицији са вербално мање антисрспком и у грађански плашт одјевеном Позитивном Црном Гором (ПЦГ).

Ђукановић је касно синоћ, коментаришући изборе, рекао да је "сумарно", ДПС на локалним изборима у 11 општина и у главном граду Црне Горе, "велики побједник".

Као "изузетан изборни резултат" лидер ДПС је навео чињеницу да је та странка у Пљевљима, гдје је до сада била у опозицији, освојила 17 мандата, а само један мандат јој фали да самостално формира власт у тој општини.

Апсолутну власт ДПС је остварио у Даниловграду, Жабљаку и Шавнику. У Бијелом Пољу је добила 19 одборничких мјеста у локалном парламенту, а у Бару та партија је и даље најјача, са 13 освојених мандата.

ДПС је апсолутну власт освојила и у градским општинама Подгорице, Тузима и Голубовцима.

У Плаву је, према Ђукановићевим ријечима, ДПС "убједљиво најјача партија", а у Колашину је "најјача партија". И у Гусињу, новооснованој општини, ДПС је у савезу са другим партнерима најјача изборна листа.

У Рожајама ДПС није више најјача странка, рекао је Ђукановић, иако је добила 12 мандата, чиме, како је оцијенио, може бити интересантан партнер за формирање коалиционе власти.

Ђукановић је казао да ДПС "традиционално" није остварила побједнички резултат у Плужинама, али је и у тој општини поправила ранији изборни резултат.

Говорећи о могућности коалиције ДПС у Подгорици и у општинама, гдје јој фали, углавном, по један мандат за апсолутну власт, Ђукановић је казао да је коалиција у главном граду Црне Горе могућа, али није прецизирао са којом странком.

Услови за коалицију постоје и у Пљевљима, а ни у Бару "не би требало да буде проблема" у формирању коалиционе власти, па ни у Колашину, рекао је Ђукановић.

Ђукановић је оцијенио да су резултати данашњих локалних избора у Црној Гори показали да политика ДПС остварује константан успјех.

Он је оцијенио да је политика опозиционог Демократског фронта (ДФ) у коме су Нова стрпска демократија и Покрет за промјене, на овим изборима претрпила пораз. Ту политику Ђукановић је описао као политику против интереса Црне Горе.

Лидер ДФ Миодраг лекић, међутим, раније је оцијенио да је досадашња коалиција ДПС, СДП и још неких странака "изгубила Подгорицу" и да је то главно обиљежје ових локалних избора.

Лекић је, такође, најавио могућност коалиције ДФ са другим изборним листама у Подгорици, не прецизирајући на кога се то односи, али је наговијести да у том савезу треба да буде и екстремно шовинистички СДП, садашњи коалициони партнер ДПС на државнм нивоу.

"Побиједиле су снаге промјена", рекао је Лекић, описујући тако сумарни резултат локалних избора у 11 општина и у Подгорици.

Сличну оцјену локалних избора дао је и носилац изборне листе Социјалистичке народне партије Алекса Бечић.

Политички аналитичари су оцијенили да је појединачно, најбољи изборни резултат на локалним изборима у Црној Гори остварила Социјалистичка народна партија, а да је највећи "губитник" СДП.0 КОМЕНТАРА

 1. Има пар грешака, типографских. Лекић, српског.

  Мило ми је фасцинантан лик 100година је на власти, они који га знају, веле да је од шверца цигаретама највише стрпао себи, а добар дио дао народу. Из тог разлога нису га дирали док је био у СРЈ, касније ЗСЦГ.

 2. Насловџија,

  Стављати у исти кош оне који су имали Јасеновац и неку процрногорску партију иде у прилог правим усташама. Тиме их рехабилитујеш.

  Раније сам те хвалио, али је очито да су ти похвале телалука сјебале инспирацију и да помало прелазиш у кич и неукус.

 3. Подгорица
  „Милови локалци“ – коалиција ДПС, Либерална Партија:), Хрватска Иницијатива :)), Демократска Унија Албанаца 46,6%
  Демократски Фронт 28,5%
  Социјалистичка Народна Партија 14,6% и
  „Странка лидера Ранка Кривокапића, која баштини идеологију Секуле Дрљевића, забрањује српски језик и од њега гради црногорски, те прогони СПЦ у Црној Гори овај пут је на изборима у Подгорици наступила у коалицији са вербално мање антисрспком и у грађански плашт одјевеном Позитивном Црном Гором (ПЦГ)“ 9%

 4. Kriviokapić nije ustaša i tačka. Reče Simo. I nije, on se samo ističe srbomržnjom iracionalnog podrijetla, i smatra da sve što je srpsko treba staviti gdje mu je mjesto.:P

 5. Кривокапић јесте србомрзац, али није усташа. Поређење усташа са њим је умањивање кривице усташа. Кривокапић није отварао логоре за Србе, није убијао, а да их мрзи, мрзи.

  Али таквих има доста. И на Фронталу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *