Милојевић: Терапија коју преписује ММФ нас неће оздравити

Смањење потрошње и државних издатака никада није довело до рјешавања кризе, већ до њеног продубљивања, каже за Фронтал директор Економског института Алекса Милојевић Коментаришући одлуку да се у јавном сектору смањују плате за 10 одсто, Милојевић каже да ово удовољавање јавном сектору неће ријешити ниједан проблем, нарочито јер се не планира никаква производња, а уштеда […]

субота, децембар 29, 2012 / 07:05

Смањење потрошње и државних издатака никада није довело до рјешавања кризе, већ до њеног продубљивања, каже за Фронтал директор Економског института Алекса Милојевић

Коментаришући одлуку да се у јавном сектору смањују плате за 10 одсто, Милојевић каже да ово удовољавање јавном сектору неће ријешити ниједан проблем, нарочито јер се не планира никаква производња, а уштеда од смањења плата се потрошила на примање нових службеника.

-То је погрешна терапија, да се излазак из кризе тражи на бази смањења потрошње је гашење ватре бензином. Да би се изашко из кризе треба повећати производњу. Очекивати да ћемо изаћи из кризе на бази смањења потрошње од 10 одсто је потпуно илузорна. Кад смањите људима плате 10 одсто, биће мање потрошње, мање куповина, то значи мањи прилив у буџет, мање социјалних давања. На крају долази и до смањења цијена, што гуши производњу – каже Алекса Милојевић.

Директор Еконосмког института из Бијељине каже да Влада Српске прихвата мјере ММФ јер је земља задужена, и за власт је једини начин одржања на позицијама. Економска политика Владе је била у знаку удовољавању захтјева ММФ, како би се стекли услови за ново задужење.

-Тим задужењем се планира враћати дуг који за 2013. износи 264 милиона, а за 2014. која се предвиђа као година просперитета 400 милиона. Ми смо на економској низбрдици, а влада додаје гас, и свака следећа година ће бити гора, уколико се не промијени политика – закључује Милојевић.

Милојевић додаје да стране инвестиције до сада нису отишле у производни сектор, те да сад наступа период када странци од својих инвестиција очекују да добију профит, што значи да ће само извлачити новац.0 КОМЕНТАРА

 1. „Милојевић додаје да стране инвестиције до сада нису отишле у производни сектор, те да сад наступа период када странци од својих инвестиција очекују да добију профит, што значи да ће само извлачити новац.“
  Milojević je odlično rekao, stranci će samo da izvlače provit, da nam isisavaju krv, bez ikakvih ulaganja i bilo kakvog zapošljavanja u preduzećima koja su kupili odnosno dobili na poklon. Najbolji primer za to su Birač Zvornik i Rafinerija Brod. Oni ucenjuju vladu za dobijanje neovih kredita koje neće vratia, ne plaćaju poreze, prikazuju da je preduzeće stalno u gubitku, dok svu dobit tranferišu u druge svoje firme u inostrtastvu.
  Strana firma koja je kupila Rafienriju Brod je novac kojim je isplatila rafineriju podigla u svojoj banci kredit
  i sada taj kredit otplaćuju novcem koji isisava iz rafinerije, a nema govora o nekoj investiciji od milijardu KM o kojoj je vlada pričala kada je rafinerija prodavana.
  Ova vlada sada žuri da do kraja mandata, rasproda elektroprivredu i sve prirodne resurse kako bi narod gurnula u totalno kolonijalno ropstvo, otpalte kredita eć postati nemoguće, a bilo kakvav oporavak sa izgubljenim prirodnim resursima će biti nemoguć a onda će stranci koji to zaposjednu u znak zahvalnosti takvu izdajničku vladu održavati na vlasti, dok narod bude izumirao u kolonijalnom ropstvu. Promjena vlasti će biti nemoguća.
  Narod po svaku cijenu mora spriječiti vladu u ovim namjerama. Narod mora postati svestan prelomnog istorijskog momenta, posle čega više ništa neće biti isto.
  Ili će izdajnička vlast biti spriječena da rasproda pridodne resurse ili će narod sve brže izumirati u kolonijalnom ropstvu.

 2. Glas Naroda, 29.12.2012. 11:51:28
  stranci će samo da izvlače provit, da nam isisavaju krv, bez ikakvih ulaganja i bilo kakvog zapošljavanja u preduzećima koja su kupili odnosno dobili na poklon. Najbolji primer za to su Birač Zvornik i Rafinerija Brod. Oni ucenjuju vladu za dobijanje neovih kredita koje neće vratia, ne plaćaju poreze, prikazuju da je preduzeće stalno u gubitku, dok svu dobit tranferišu u druge svoje firme u inostrtastvu.
  jesi li siguran da su vlasnici ovih firmi stranci?ja nisam a ostalo potpisujem

 3. Немам обичај коментарисати половна рјешења из области пољопривреде као што је приједлог министарства за 2013 годину везано за насипе и рјешавање система наводњавања као и улагање у производњу за повећање потрошње професора Милојевића који поново откри Америку са својом констатацијом и невјероватно подсјети на наше позиционе и опозиционе економске аналитичаре који годинама по свим медијима говоре шта није добро без конкретних приједлога рјешења за излаз из овог пакла у коме народ вегетира.
  Да не буде забуне овај коментар се односи на министра Миловановића и професора Милојевића односно њихове осврте на овом порталу на крају ове проклете године.
  Пажљиви посјетиоци овог портала могу се сјетити колумне под називом „Како преживјети 2013 годину“ написане од стране предсједника Еколошке партије РС крајем октобра ове године у којој је дат приједлог рјешења двије стратешке гране привреде РС(пољопривреда и туризам)са роковима и извршиоцима.
  Тај конкретни програм је до сада једина добра ствар која је понуђена овом народу како би се прилагодили још већој кризи која ће могуће разорити оно мало привреде РС у наредној години ако се радикално нешто не уради.
  У тој колумни су обухваћене и остале привредне гране а посебно како сачувати или контролисано користити преостале природне ресурсе РС да се не угрози биолошки опстанак нашег народа било да се то односи еколошки аспект или да не постанемо робови тајкуна и лажних западних пријатеља дајући им воде, земљиште и шуме.
  Конкретно душебрижници народа, или се немојте оглашавати молим вас јер то стално помињање да ништа не ваља призива још веће зло.
  Боље предложите нешто конкретно макар и да није добро него што ми убисте државу и народ својим проклети предсказанијима.
  П.С. нађи колумну на порталу

  С поштовањем

 4. Svaka priča o ekonomiji bez vlastite proizodnje i uvoza robe koja je jeftinija nego domaći proizvod je čista besmislica. Tako će mo doći u situaciju da nećmo ništa proizvoditi nego samo uvoziti i trgovati sa tom uvoznom robom. A načem narodu će onda jedino ostati da se bavi sitnim zanatstvom i uslugama. A da li se u tim djelatnotima može zaposliti 200000 nezaposlenih gornutih da izumiru.
  Glavna fora sa privatizacijom je bila kada se prodaju državna preduzeća, i dođu privatnici, svi ćemo biti mali biznismeni i svoji šefovi. To će se mala i srednja preduzeća otvarati na sve stane. I biće dovoljno samo da se odluči da se pokreni privatni biznis, pa nećemo znati kuda sa parama. I na to su ljudi nasjeli. A vidimo sasvim suprotono. Kad uništimo privrede gigante, šta ostaje sa malom preduzećima, sa privatnicima. Da li bi ti privatnici mogli bez hidroelktrana, bez termoelektrana, bez rafinerija, zeljezara, metalske industrije, prehrambene i drvne industrije.

 5. Glas Naroda, 29.12.2012. 11:51:28

  Професоре, одлични одговори, као и овај Ваш коментар! Мислим да бисте требали радити притисак на Ваше пријатеље из СДС-а, јер само они могу да се озбиљније супротставе науму владајуће клике уколико народ спонтано не изађе на улице и збаци ненародну власт (доведену од стране страних узурпатора), што је пак мало вјероватно.
  Неко је овдје одлично коментарисао одговорност партија попут СДС-а и ПДП-а (сувишно је било једино вријеђање г-дина Босића). Био сам на трибини у НПРС у организацији СДС-а, када сте исто ово говорили. Мислим да сте ауторитет и тражите од њих да јавно кажу зашто не организују протесте против распродаје природних ресурса.

 6. Дражене
  Тачно је да је професор Милојевић у праву.С.Д.С. и опоѕиција неће да праве протесте,како рече г.дин Босић није им циљ да на тај начин дођу на власт,него на легалним иѕборима,али се бојим да ће то бити прекасно,јер и ово мало привреде што је остало ће до тада нестати.Прољеће би могло донијети свашта? П.С. Ко је добио црно бјели Т.В. нисам пратио?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *