Мило и тероризам: Избори прођоше, суђење ни да почне

Протекло је три мјесеца од парламентарних избора у Црној Гори, одржаних 16. октобра, који би уобичајено прошли уз понеки инцидент и оптужбе о лажирању да се у предизборној тишини није десило дотад невиђено хапшење групе од 20 људи из Србије, који су осумњичени да су планирали да изврше терористичке акције. И даље је много недоумица о томе шта се дешавало тих дана.

четвртак, јануар 19, 2017 / 10:09

Протекло је три мјесеца од парламентарних избора у Црној Гори, одржаних 16. октобра, који би уобичајено прошли уз понеки инцидент и оптужбе о лажирању да се у предизборној тишини није десило дотад невиђено хапшење групе од 20 људи из Србије, који су осумњичени да су планирали да изврше терористичке акције. И даље је много недоумица о томе шта се дешавало тих дана.

Црногорско тужилаштво сматра да су Руси, Едуард Владимирович Широков (45) из Чита и Владимир Николајевић Попов (36) из Кургана, заједно са српским држављанима, организовали криминалну групу од које су тражили и убиство тадашњег премијера Мила Ђукановића. Црногорска канцеларија Интерпола је расписала потернице за руским држављанима, али и за српским Немањом Ристићем (43) из Београда и Предрагом Богићевићем (47) из Крагујевца, осумњиченим за дела тероризам у покушају и стварање криминалне организације. Тужилаштво тврди да је хаос у изборној ноћи требало да почне испред зграде црногорске скупштине – група протестаната која би се сукобила с полицијом била би под контролом Братислава Дикића и политичара из Демократског фронта, чији идентитет тужиоци још нису открили.

Црногорска власт уредно се убрзо оградила не доводећи власт у Србији у везу са овим инцидентом. Три дана након хапшења српских држављана, српски премијер, позивајући се на прикупљене обавештајне податке, на конференцији за медије говорио је о акцији која је имала „елементе иностраности”, не прецизирајући о којој страној земљи је реч. Нешто касније из Подгорице је директно прозвана Москва. Наредбом за спровођење истраге, двојица руских држављана – већ помињани Широков и Попов – осумњичени су да су кључни налогодавци и организатори екстремистичких група из Србије, које су према раније договореном плану требале да након закључења избора изазову хаос у Подгорици и Црној Гори. На основу сарадње са руском филијалом Интерпола, објављени су и основни подаци Широкова и Попова – година и место рођења, као и бројеви пасоша Руске Федерације. Црногорски медији су дошли до података да су ова двојица Руса припадници ГРУ, руске војне обавештајне службе.

Један од осумњичених, Александар Синђелић из Београда, под неразјашњеним околностима се нашао пред истражним органима Црне Горе и сведочећи изгледа склопио споразум са тужиоцем. О свим детаљима плана Синђелић је говорио без задршке и изнео је, наводно, имена свих особа из Црне Горе и Србије које су биле укључене. До танчина је испричао како су текле припреме, по чијем налогу је ангажован и колико је људи врбовао. Открио је и детаље о набавци оружја као и контакте с руским националистима који су били организатори операције. Њега су ова двојица Руса, по тврдњама тужиоца, врбовали још као добровољца у сукобима у Украјини, а преко њега дошли и до осталих. Широков и Попов заједно са једном женом, која је очигледно служила као маска, током септембра углавном су боравили у Београду, у одвојеним хотелима, а „састанке са плаћеницима које су врбовали за извођење терористичких акција у Црној Гори обављали у парковима и појединим ресторанима”.

Црногорски државни тужилац Саша Чађеновић проценио је да Синђелићев исказ може да допринесе расветљавању случаја, а Виши суд у Подгорици усвојио је предлог тужилаштва па Синђелића чувају службеници Одељења за заштиту личности Управе полиције Црне Горе, као и Мирка Велимировића, који је наводно први целу ствар „провалио” полицији.

Црногорско министарство правде је крајем новембра, по механизму међународне правне помоћи, затражило од колега из руског министарства правде да се Широков и Попов саслушају по наводима из наредбе о спровођењу истраге. Истовремено је од колега из Београда, према споразуму Србије и Црне Горе, затражено изручење Ристића и Богићевића. Изгледало је тада да ће сарадња на релацији Подгорица–Београд–Москва дати резултате и да ће се разоткрити „извођачи радова” из иностранства, али и њихови савезници из Црне Горе. Али, напрасно је престала уобичајена службена комуникација, Интерпол Москва није Подгорици доставио фотографије Широкова и Попова. Нема одговора ни на информације да је реч о двојици активних чланова моћне руског ГРУ, нити демантија медијских написа да је четрдесетпетогодишњи Широков већ деловао у неким сличним операцијама на територији Бугарске. Црногорски специјални тужилац је рекао да су фотографије за потерницу добили уз помоћ српске полиције.

У децембру је црногорска полиција издала црвене, међународне, потернице за двојицом руских, али и за двојицом српских држављана. Српска страна чекала је црногорски захтев за хапшење и екстрадицију. Иако је потерница за њима расписана још у децембру, до последњег тренутка било је неизвесно када ће бити ухапшени.

„Расписана потерница, која је била неуредна, достављена је Министарству правде на мишљење без одговарајућих докумената, па очекујемо да ће поступак да се настави кад буду испуњени сви услови”, рекла је министарка правде Нела Кубуровић.

Богићевић је недуго затим, прошлог петка, ухапшен у Крагујевцу и стављен у притвор, а овај члан Равногорског покрета је пред хапшење рекао медијима да је „све фарса и да ће се на крају видети ко је ко”. Немањи Ристићу, који је ухапшен по налогу Специјалног тужилаштва, није одређен притвор, остао је на слободи уз обавезу да се редовно јавља полицији. За време посете министра спољних послова Русије Београду, „заветник” Ристић, тада већ под потерницом из Црне Горе, сликао се у друштву Сергеја Лаврова, а познат је по томе што је против њега вођен поступак због претњи смрћу америчком амбасадору Мајклу Кирбију, државном тужиоцу Загорки Доловац и директору Б92 Верану Матићу. Поступак је водило тужилаштво за високотехнолошки криминал, а вештачењем је утврђено да Ристић није психички способан да учествује у поступку па му је предложена мера обавезног лечења у психијатријској установи.

У протекла три месеца је од целе групе шесторо ослобођено, а њих 14 задржано, са Братиславом Дикићем на челу, бившим командантом Жандармерије МУП-а Србије, смењеним пре неколико година због разних недоличних потеза, а иначе председником пре годину дана основаног Патриотског покрета Србије. На сајту ове организације пише да је Дикић доктор наука, за ужу научну област „кризни менаџмент”, и да је докторирао на Факултету за менаџмент. Он је у истрази негирао своју улогу, протестовао због подметања доказа, штрајковао глађу, па престао. Он и остали осумњичени чекају у затвору Спуж код Подгорице подизање оптужнице и суђење.

Црногорски тужилац је рекао да због несарадње Москве неће чекати унедоглед, него да ће двојици Руса судити у одсуству и Србима у присуству, чим спреми оптужницу, а спрема је убрзано.

Тада ће ваљда бити много јасније шта се заправо „кувало” у овом случају. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *