Милић: Пензије касне јер послодавци касне са уплатом

Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/Републике Српске Младен Милић изјавио је данас да ће пензије за кориснике из Републике Српске бити исплаћене најкасније до четвртка, 23. јула, након чега почиње исплата за 35.000 корисника у иностранству. Милић је указао на спорије пуњење буџета Фонда ПИО због тога што послодавци не поштују законску одредбу […]

уторак, јул 21, 2015 / 12:17

Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/Републике Српске Младен Милић изјавио је данас да ће пензије за кориснике из Републике Српске бити исплаћене најкасније до четвртка, 23. јула, након чега почиње исплата за 35.000 корисника у иностранству.

Милић је указао на спорије пуњење буџета Фонда ПИО због тога што послодавци не поштују законску одредбу да уплату доприноса могу пролонгирати максимално 60 дана, већ тај рок продужавају.

"Да бисмо побољшали стандард пензионера, Влада Републике Српске је у више наврата доносила одлуке о ванредном повећању пензија, што, уз редовна законска усклађивања, износи непуних 11 одсто у протеклих двије и по године", рекао је Милић новинарима у Теслићу, гдје се одржава сједница Управног одбора Удружења пензионера Републике Срспке.

Милић је указао да повећање од један одсто на мјесечном нивоу тражи додатна средства од 1.000.000 КМ.

Према његовим ријечима, тренутно није реално говорити о повећању пензија.

"Улажемо максималне напоре заједно са Владом Републике Српске да се одржи редовност исплате пензија", рекао је Милић и подсјетио да исплате почињу сваког десетог за пензионере у Републици Српској и трају до 12 дана, након чега је потребна још једна радна седмица да се окончају остале исплате.

Као основни проблем свих пензионих система који почивају на принципу међугенерацијске солидарности, он је навео несразмјеран однос броја пријављених радника за које се плаћају доприноси и корисника права.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ затражио је додатне изворе средстава и правичнију расподјелу буџета Републике Српске.

Ракуљ сматра да ће трезорски начин стабилизовати исплату пензија. Он је указао на позитивне примјере такве исплате у земљама региона.

Сједници Управног одбора Удружења пензионера Републике Српске, на чијем дневном реду је и разматрање информације Министарства рада и борачко-инвалидске заштите о стању у области ПИО, присуствује и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић0 КОМЕНТАРА

  1. Kako vas nije stid šta radite od jadnih penzionera.A vi ste svi redovno dobili vaše za naše uslove nerealne plate.Ovaj narod je previše dobar ili je previše blesav.Samo svemu jednom dođe kraj.Ne bih vam onda bio u koži.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *