Милекићева: Поскупиће струја, али не мора остало

Захтјев за повећањем цијена електричне енергије још увијек је на снази, тарифни поступак је у току, а уколико Регулаторна комисија за енергетику РС у цјелости прихвати захтјеве Електропривреде РС (ЕРС), просјечно повећање цијена било би 8,68 одсто, потврдила је данас генерална директорка ЕРС-а Бранислава Милекић. Она је истакла да је ЕРС у поплавама претрпјела штету […]

четвртак, април 30, 2015 / 09:36

Захтјев за повећањем цијена електричне енергије још увијек је на снази, тарифни поступак је у току, а уколико Регулаторна комисија за енергетику РС у цјелости прихвати захтјеве Електропривреде РС (ЕРС), просјечно повећање цијена било би 8,68 одсто, потврдила је данас генерална директорка ЕРС-а Бранислава Милекић.

Она је истакла да је ЕРС у поплавама претрпјела штету од 68 милиона марака, али да је директна штета 30 милиона, те да се трошкови за наканду за кориштење природних ресурса не могу надокнадити никако без повећања цијена електричне енергије.

– Само по основу ове накнаде ЕРС је прошле године за седам мјесеци уплатила 10.800.000 КМ, а цијене електричне енергије за домаћинства и индустријске купце код нас су далеко најниже у односу на цијели регион – рекла је Милекић.

Она сматра да најављено повећање цијена струје нипошто не може бити разлог за ланчану реакцију, јер не постоји оправдан разлог да дође до повећања цијена осталих артикала, будући да ће ЕРС „и даље имати за најмање 50 одсто ниже цијене струје за велике индустријске потрошаче у односу на Федерацију БиХ“.

Позитиван резултат ЕРС-а у протеклој години, ТЕ Гацко и Угљевик у минусу

Према Милекићкиним ријечима, ЕРС је протеклу годину завршила са 34 милиона марака добити.

– Остварили смо производњу од 5.694 GWh елекричне енергије, произвели 4.023.000 тона угља и реализовали откривку у количини од 16,5 милиона кубних метара. Остварен је укупни приход од 668 милиона марака, а расходи су били 654 милиона марака. Позитивне су све три хидроелектране. Нето добит ХЕ на Требишњици је 5.400.000 марака, ХЕ у Вишеграду 4.200.000 КМ, ХЕ на Врбасу 3.900.000 КМ, а матично предузеће је остварило добит од 23.800.000 КМ. Истраживачко-развојни центар по први пут је остварио позитиван финансијски резултат – рекла је генерална директорка ЕРС-а.

Негативно је пословала ТЕ Угљевик, са губитком од 10.900.000 КМ, а основни разлог је, како Милекић каже, продужење ремонта за додатних 31 дан због оштећења на статору и ротору генератора који су уочени приликом самог ремонта. ТЕ Гацко имала је негативни резултат од 9.900.000 КМ.

– Имамо одређених тешкоћа са експлоатацијом угља. Површински коп Грачаница, односно поље Ц, у завршној је фази екплоатације. Тренутно степен отривке досеже скоро седам, што захтијева додатне трошкове експлоатације. Предузели смо низ активности, локална заједница је утврдила јавни интерес у одређеном дијелу лежишта рударског базена Гацко све са циљем отварања новог рударског копа како бисмо задржали континуитет обезбјеђења угља и снабдјевања ТЕ потребном количином руде – рекла је Милекић.

Влада РС недавно је усвојила план пословања ЕРС-а за 2015. годину, као и трогодишњи план за ремонте и производњу електричне енергије.

– Већ 2015. године имамо ревитализацију агрегата Г1 у Дубровнику, а тиме и значајно смањење производње ХЕТ-а. Ревитализација траје пет мјесеци и то ће се значајно одразити на произведену количину електричне енергије у 2015. години у којој је предвиђено да произведемо 5.547 GWH електричне енергије. Сљедеће године имамо капитални ремонт од 90 дана у ТЕ Угљевик, гдје је предвиђена реконструкција електрофилтарског постројења, што ће се значајно одразити на смањење производње електричне енергије, па је она предвиђена у износу од 5.497 GWh. Капитални ремонт ТЕ Гацко планиран је 2017. године, гдје ћемо имати производњу нешто мању од 5.400 GWh електричне енергије – рекла је Милекић.

Према њеним ријечима, планом пословања предвиђено је смањење расхода, те ограничен пријем радника који ће бити сведен „само на неопходне случајеве“.

Она је овом приликом истакла и да је нетачан податак да је ЕРС имао 30 милиона депозита на “Бобар банци”.

– ЕРС је имала укупно гледано нешто преко осам милиона марака, то није никаква тајна. Извршили смо одређена резервисања, према процјени привременог управника, за евентуални губитак дијела новца – закључила је Милекић.0 КОМЕНТАРА

 1. I jedni i drugi su zlo. Misljenja sam da su haraclije za nas pogubnije, opasnije.

  Vehabije djeluju na ogranicenom prostoru, haraclije djeluju na cijeloj teritoriji, institucionalno, legalno.

  Vehabije ginu sa zrtvama, haraclije ne odgovaraju za svoje postupke, zasticeni su maksimalno , imaju medijski prostor, krljevski zive.

  Vehabije nas ne pljackaju, haraclije poharaju sve na sto naidju. Bukvalno, sve.

 2. Hoćemo kompletan spisak gamadi koja je pokrala termoelektrane. Ko 20 godian sisitematski izvlači milijarde maraka iz termoelektrana? 2000 zaposlenih sa prosječnom platom 1300 KM plus, regres, topli obrok, zimnica, putni troškovi, bonovi za struju. Jel možda SNSD izgradio te elektrane da se tako ponaša?

 3. Marija
  Ne treba se jediti…tako sam ja prije radio, pa sam psovao bogaro, a frontal me konstantno banovao. Najteze je zlu zvanom snsd sasuti istinu u oci! Tek onda vidis koliko su mali… Koliki su bjednici.. Kisna glista je izmislila moral, karakter i postenje u poredjenj sa dodikom, spiricem, skrbicem, ovom kobilom sa slike, ribare, vukoticem, simom orozom, bigijem…

 4. Pozdrav pijedoru i borislavu!
  Volio bi sa vama piće popiti, nego hljeba se najesti!
  Ako vas ikada put kroz hercegovinu nanese, volio bi da budete moji gosti.

 5. Господе Наш, зашто си нас оставио? Знам да смо страшно гријешили, али баш овима да нас даш у руке?!?

 6. Ma kada Vi kazete da ce samo energent poskupiti a da to privreda nece ni osjetiti onda tako mora biti. Valjda ste to naucili na turbo- privatnim fakultetima. Fakat mizete postati savjrtnik premijerki za privredni razvoj! Nego cini mi se da novac dat na predizborni kampanju SNSD-a morate nadoknaditi…,

 7. СТОП ЦЕНЗУРИ НА ФРОНТАЛУ!

  ФРОНТАЛ ЈЕ ПОЛТРОН СДС-а!

  МАРКО ШИКУЉАК ЈЕ СДС-ов портпарол!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *