Миклеанђелов Давид у опасности од рушења

Најчувенија скулптура ренесансног умjетника Микеланђела Буонаротија је у опасности да се сруши, преноси ББЦ. На статуи Давида су се појавили знаци микро-фрактура који указују на то да би он могао да се сломи. Истраживања су показала да чланци и исклесани пањ иза Давидове десне ноге, који носи већину тежине скулптуре, имају напсрлине. Статуа тешка 5,5 […]

понедељак, мај 5, 2014 / 11:00

Најчувенија скулптура ренесансног умjетника Микеланђела Буонаротија је у опасности да се сруши, преноси ББЦ.

На статуи Давида су се појавили знаци микро-фрактура који указују на то да би он могао да се сломи.

Истраживања су показала да чланци и исклесани пањ иза Давидове десне ноге, који носи већину тежине скулптуре, имају напсрлине.

Статуа тешка 5,5 тоне и висока пет метара је већ била подвргавана рестаурацији, али се фрактуре поново појављују.

Научници сматрају да су фрактуре настале док је Давид током три вијека био изложен на тргу у Фиренци испред данашње Палате Векио.

Статуа је ионако крхка због своје тежине, позе и мермера лошијег квалитета од којег је направљена, а изложеност на тргу јој није пријала.

Давид се од 1873. године налази у Галерији Академије, а испред Палате Векио је 1910. године постављена реплика.

Рушење статуе би могли да изазову земљотреси, али и радови на путевима, па је препоручено да се премјести или у неку просторију отпорну на потресе или на друго мјесто изван Фиренце.

Миклеанђело је извајао статуу између 1501. и 1504. године, и она представља библијског Давида у тренутку прије борбе са Голијатом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *