Мићо Мићић: Семберија се брани на Сави код Батковића

Семберија се данас мора одбранити на Сави код Батковића, гдје се диже насип од врећа са пијеском и потребни су сви људи који могу да помогну, апеловао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић. Према његовим ријечима, на овом дијелу града неопходно је подићи за један метар висине постојећи насип дужином од 1,3 километра или ће Сава […]

петак, мај 16, 2014 / 15:43

Семберија се данас мора одбранити на Сави код Батковића, гдје се диже насип од врећа са пијеском и потребни су сви људи који могу да помогну, апеловао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Према његовим ријечима, на овом дијелу града неопходно је подићи за један метар висине постојећи насип дужином од 1,3 километра или ће Сава потопити Семберију.

"Ако попусти насип на Сави, онда ће се сва вода која је била у Добоју, Вишеграду, Фочи и другим мјестима слити у Семберију. Одбрана насипа у Батковићу сада је приоритет", упозорио је Мићић.

Он каже да је садашњи водостај Саве од 858 центиметара за пола метра виши него у великој поплави која је Бијељину погодила 2010. године, а очекује се да ће водостај Саве расти за још један метар.

Мићић је са 95 одсто сигурности рекао новинарима да ће савски насип код Тополовца издржати, јер је бројно људство и механизација подигла одбрамбени бедем за један метар на мјесту гдје се Сава пробила 2010. године.

"Стање је веома озбиљно, ако успијемо сачувати насип у Батковићу спријечићемо већу катастрофу и Семберија неће бити потопљена, јер ће вода која нас плави из Дрине, набујалих рјечица и канала барем имати гдје да се одлије", каже Мићић.

Нажалост, рекао је он, град се више ничим не може одбранити од плављења канала Дашница и ријеке Дрине.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *