Meтанол односи животе

Број жртава фалсификованог алкохола у европским земаљама „расте“ – од тровања метанолом умрло је четворо Пољака, а укупан број страдалих у Чешкој, Словачкој и Пољској премашио је 60 особа. Још се трага за локацијом са које су стигли кривотворени напици. У Прагу сматрају да су у Чешку увезени из Пољске. Варшава вјерује да је криминал […]

уторак, септембар 18, 2012 / 10:46

Број жртава фалсификованог алкохола у европским земаљама „расте“ – од тровања метанолом умрло је четворо Пољака, а укупан број страдалих у Чешкој, Словачкој и Пољској премашио је 60 особа.

Још се трага за локацијом са које су стигли кривотворени напици. У Прагу сматрају да су у Чешку увезени из Пољске. Варшава вјерује да је криминал почео у Чешкој.

Пољска је обуставила продају чешких алкохолних пића, осим пива и вина. Царинска служба је пооштрила провјеру јужне границе.

Обављене су фотографије етикета под којима су се продавали напици опасни по живот. Главни санитарни инспектор Пољске Марек Пособкевич није искључио могућност да два од четири случаја могу бити везана за чешки шверц.

Чешка штампа претпоставља да отровни метанол има пољско поријекло. Његов извор могу да буду средства за прање која стижу из сусједне земље.

Ако се говори о овом алкохолу са метанолом, његово дејство је крајње неповољно. Разара нервни центар у кори великог мозга, повређује визуелни центар, човјек ослијепи и могућ је смртоносни исход – упозоравају љекари.

Од неодговарајућег алкохола у Чешкој је за двије недјеље страдало више од 20 особа, а 35 је хоспитализовано.

Још осам особа је доспјело у болницу у сусједној Словачкој. Међутим, представници компаније тврде да немају везе са инцидентом.

Они наводе да је неко копирао етикете њихове продукције и налијепио на флаше са опасним садржајем. Тако да сама фирма не сноси одговорност за трагедију.

Сви хоспитовани кажу да су вотку и рум куповали у великим супермаркетима и продавницама.

Успјеси полиције се, за сада, ограничавају на само једно хапшење – под сумњом за умијешаност у трговину фалсификоване робе у Чешкој је задржан 36-годишњи мушкарац.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *