Месићеви рани радови: Јасеновац радио до 1947. јер је био радни логор

На Јутјубу је појављена изјава некадашњег хрватског предсједника Стјепана Месића на којој он релативизује и пориче усташке злочине у Јасеновцу.

уторак, јануар 24, 2017 / 10:30

На Јутјубу је појављена изјава некадашњег хрватског предсједника Стјепана Месића на којој он релативизује и пориче усташке злочине у Јасеновцу.

Он тврди да је то био "радни логор", а да су људи који су били у њему "практично спашени" од смрти.

Како је пренио портал Индекс, снимак ове изјаве је наводно настао 1992. у Новској.

Месић на истом снимку тврди да је Јасеновац радио до 1947. године, што и данас тврде ревизионисти историје окупљени на екстремној хрватској десници, те додаје да је Јасеновац био "радни логор" у који би требало довести "свјетску комисију" која би утврдила праву истину.

За Месића, иначе последњег предсједавајућег Предсједништва СФРЈ, је те 1992. године значило да онај ко је био у Јасеновцу неће бити убијен, већ само коришћен као радна снага.

Месић је остао упамћен када је као последњи предсједаајући Предсједништва СФРЈ рекао да је "сахранио заједничку државу".

"Људи су умирали, као што су људи у рату и иначе умирали, од тифуса, од дизентерије. Али то су били радни погони. Било је глупо некога научити радити кожу па га након тога убити", казао је тада Месић.

Месићу то није било први пут да релативизује усташке злочине, подсјећа портал и додаје да су они још 2006. објавили снимак на којем се Месић обраћа аустралијској емиграцији, те назива нацистичку НДХ – хрватском побједом.

"У Другом свјетском рату Хрвати су два пута побиједили. Ми немамо разлога никоме да се извињавамо. Траже од Хрвата да клекну пред Јасеновац. Ми немамо пред ким шта клечати. Ми смо два пута побиједили, а сви други само једном.

"Ми смо побиједили 10. априла, када су силе осовине признале хрватску државу. Побиједили смо јер смо се нашли послије рата опет с побједницима за побједничким столом", рекао је тада Месић, који се накнадно оградио од својих тадашњих изјава и назвао их "тактичким уступцима." 

 0 КОМЕНТАРА

  1. Него, слушате ли Бореновића на БН? Погубљен тотално.

    Три пута у емисији понавља да од Изетбеговића зависи да ли ће бито обновљена тужба против Србије, а на тој истој телевизији дневник започео са Иванићевом изјавом да то није могуће урадиди без његове сагласности.

    Иако је та тужба глава вијест на дневнику БН, Бореновић ево и четврти пут понови како све зависи од Бакира, на сајту БН-а нема ни једне вијести о тој тужби. Вјероватно су свјесни да би 80% њихових коментатора подржало тужбу, па зато и не дају тој теми на сјат.

  2. У једној реченици каже да је 9.јануар легитиман празник и да је РС настала у Дејтону.

    Одавно нисам гледао већа лупетања, а свашта сам се нагледао.

  3. Не замајавај. Није овдје тема Бореновић, већ познати члан усташко-комунистичке коалиције Стјепан Месић. Типичан примјер члана те коалициј, у ком год својству се појављује, појављује се као србождер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *