Меркелова забранила: Њемачка не рачуна на шкриљце

Њемачка канцеларка Ангела Меркел одобрила је нацрт закона којим се уводи петогодишња забрана на контроверзну експлоатацију нафте и гаса из шкриљаца. Ријеч је о експлоатацији методом хидрауличног ломљења, познатијом и као "фракинг", јавља Ројтерс. "Заштита здравља и пијаће воде је приоритет. Из тог разлога желимо да, колико год да је то могуће, ограничимо методу хидрауличног […]

четвртак, април 2, 2015 / 21:07

Њемачка канцеларка Ангела Меркел одобрила је нацрт закона којим се уводи петогодишња забрана на контроверзну експлоатацију нафте и гаса из шкриљаца.

Ријеч је о експлоатацији методом хидрауличног ломљења, познатијом и као "фракинг", јавља Ројтерс.

"Заштита здравља и пијаће воде је приоритет. Из тог разлога желимо да, колико год да је то могуће, ограничимо методу хидрауличног ломљења", изјавила је њемачка министарка за заштиту животне средине Барбара Хендрикс.

Новим законом, који сада иде пред парламент на гласање, уводи се забрана на експлоатацију гаса из шкриљаца методом хидрауличног ломљења у наредних пет година, док ће та метода једино бити дозвољена за научна тестирања и то под строгим условима.

Метода хидрауличног ломљења ће бити забрањена у такозваним "осјетљивим регионима", као што су паркови природе и на дубини преко 3.000 метара, и не искључује могућност комерцијалног "фракинга" после 2019. године.

Њемачка гасна индустрија је упозорила да би ограничавање "фракинга" могло повећати зависност државе од увоза енергената, у време нарастања геополитичких тензија, нарочито око Украјине.

Само у прошлој години, руски гас је учествовао са 37 одсто у њемачким залихама, док је само 12 одсто потреба Њемачке било покривено из сопствених резерви.

Како пише Ројтерс, Европа се надала да ће успјети да створи енергетски преокрет вађењем гаса из шкриљаца, као што је то био случај у САД. Међутим, снажно противљење јавности и недавни пад у цијенама нафте изазвали су сумњу у погледу будућности те методе.

Француска и Бугарска су недавно забраниле ову методу, Британија ју је дозволила, али само под строгим еколошким и безбједносним стандарима, док је шкотска влада увела мораторијум на додјелу дозвола за све неконвенционалне нафтне и гасне пројекте.

Хидраулично ломљење или "фракинг" метода, при којој се у рупу у стијени упумпава вода са хемикалијама и песком, која високим притиском разбија стене и ослобађа из њих гас, према њима, угрожава водне ресурсе. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *