Меркелова и Оланд за даље јачање веза унутар ЕУ

Француску предсједник Франсоа Оланд и њемачка канцеларка Ангела Меркел поручили су данас да је продубљивање економских и политичких веза кључно за даљи напредак Европске уније. Оланд и Меркелова састали су се у граду Лудвигзбургу, на југозападу Њемачке, како би обиљежили годишњицу почетка историјског помирења двије државе после Другог свјетског рата. „Француска и Њемачка дијеле посебну […]

субота, септембар 22, 2012 / 22:05

Француску предсједник Франсоа Оланд и њемачка канцеларка Ангела Меркел поручили су данас да је продубљивање економских и политичких веза кључно за даљи напредак Европске уније.

Оланд и Меркелова састали су се у граду Лудвигзбургу, на југозападу Њемачке, како би обиљежили годишњицу почетка историјског помирења двије државе после Другог свјетског рата.

„Француска и Њемачка дијеле посебну одговорност, јер ми чинимо срце Европе”, рекао је Оланд и додао да на садашњи статус кво треба гледати као на нови почетак дубљих интеграција унутар Европске уније.

Оланд је истакао да Европа не смије застати јер нема другог избора него да „крене напред у сусрет судбини и уједињеној Европи”.

Њемачка канцеларка Меркел казала је да двије државе морају заједно да раде на јачању Европе и превазилажењу постојећих изазова.

„Колико год да су велики економски изазови, важи следеће: Ми Европљани смо уједињени у потрази за нашом срећом”, поручила је Меркелова.

Оланд и Меркелова симболично су се састали у Лудвигзбургу јер се у том граду 1962. године тадашњи предсједник Француске Шарл де Гол обратио на њемачком језику њемачкој омладини.

Тај говор сматра се одлучујућим кораком у успостављању чврсте француско-немачке осовине у новој Европи, будући да су се двије државе у оба свјетска рата налазиле на супротним странама и раније су увијек сматрани традиционалним непријатељима.

Од тада су Француска и Њемачка практично главна покретачка снага процеса евроинтеграција, а њихова економска снага представља готово половину укупне вриједности привреда чланица еврозоне.

Обраћајући се поново младима, као и Де Гол пре 50 година, Оланд је свој говор завршио на њемачком језику поруком: „Сада је на вама да европски сан учините стварним и обезбиједите му будућност”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *