Meркeл/Оланд: Нема попуштања Грчкој

Њемачки канцелар Ангела Меркел и предсједник Француске Франсоа Оланд поручили су Грчкој да не очекује попуштања у споразуму о финансијској помоћи уколико не испуни задате циљеве у спровођењу реформи и мјера штедње. "За мене је важно да се сви придржавамо преузетих обавеза и посебно треба сачекати извјештај тројке – ЕУ, Међународни монетарни фонд (ММФ), Европске […]

петак, август 24, 2012 / 08:20

Њемачки канцелар Ангела Меркел и предсједник Француске Франсоа Оланд поручили су Грчкој да не очекује попуштања у споразуму о финансијској помоћи уколико не испуни задате циљеве у спровођењу реформи и мјера штедње.

"За мене је важно да се сви придржавамо преузетих обавеза и посебно треба сачекати извјештај тројке – ЕУ, Међународни монетарни фонд (ММФ), Европске централне банке (ЕЦБ), тада ћемо видјети какви су резултати. Међутим, охрабрићу Грчку да иде путем реформи, које много захтијевају од грчког народа", рекла је Меркелова.

Оланд је изразио наду да ће Грчка остати у еврозони, али је додао да се подразумијева да ова земља мора предузети за то неопходне напоре.

Меркелова и Оланд ће се касније током седмице састати и са грчким премијером Антонисом Самарасом.

Предсједавајући еврозоне Жан-Клод Јункер рекао је у сриједу на састанку са Самарасом да су "врата и даље отворена за промјену услова финансијске помоћи".

Самарас покушава да издејствује продужење рока за увођење мјера до двије године како би Грчка остварила напредак неопходан за побољшање јавних финансија.

Грчка је већ пет година у рецесији и тренуно покушава да оконча увођење мјера штедње за наредне двије године. Од Атине је затражено да спроведе економске и структуралне реформе, међу којима су промјене на тржишту рада и обнављање приватизације.

Увођење ових мјера неопходно је за ослобађање наредне транше помоћи од 33,3 милијарди евра која је дио другог пакета од 130 милијарди евра.

Званичници такозване тројке требало би да идућег мјесеца поднесу извјештај да ли је Грчка остварила довољан напредак у спровођењу реформи и мјера штедње.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *