Меркатов смијех

Ови сисари из породице мунгоса живе у пустињи Калахари на југу Африке и поред симпатичног изгледа имају и неодољив смијех. За оне који желе мало више да сазнају о овим симпатичним животињицама имамо пар занимљивих података.  Меркати су друштвене животиње које живе у групама од најмање 3 јединке до највише 20. Активни су дању, а […]

уторак, март 4, 2014 / 08:53

Ови сисари из породице мунгоса живе у пустињи Калахари на југу Африке и поред симпатичног изгледа имају и неодољив смијех. За оне који желе мало више да сазнају о овим симпатичним животињицама имамо пар занимљивих података.

 Меркати су друштвене животиње које живе у групама од најмање 3 јединке до највише 20. Активни су дању, а ноћ проводе спавајући у брлогу. За вријеме највиших температура одмарају се у сјенкама.

Свака група има око пет брлога на једном подручју, а сваких неколико дана их мијењају. Осим брлога на свом подручју копају и рупе у које улазе када су у опасности. Такође, познати су по томе што организују стражу око брлога, при чему неки припадници групе стоје на задњим ногама и мотре околину како би на вријеме уочили грабљивице и упозорили остатак групе. У једној групи живе и одрасли мужјаци и одрасле женке и младунци доминантног пара. У одгајању младих учествује цијела група.

Оно што нарочито привлачи пажњу љубитеља животиња је заправо смијех ових животиња. Ево зашто:Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *