Mектић за неуспјехе оптужио опструкције у тужилаштву

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић оцијенио је у разговору за Фену да је 2016. година у безбједносном погледу била веома динамична и изазовна.

понедељак, јануар 2, 2017 / 12:00

Министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић оцијенио је у разговору за Фену да је 2016. година у безбједносном погледу била веома динамична и изазовна.

"Када се осврнемо на 2016. годину, можемо рећи да је са сигурносног аспекта била веома динамична и изазовна, не само за Министарствобезбједности него и све безбједносне агенције. Због безбједносних пријетњи, па и напада који су се десили у БиХ и Европи, ми смо у 2016. годину ушли суочени са озбиљним терористичким пријетњама што је изискивало озбиљан рад и ангажман свих институција како би се спријечило понављање тих аката", рекао је Мектић, сумирајући активности које су обиљежиле ангажман ресорног министарства у 2016. години.

Истиче да резултати и статистике, говоре да се у томе у значајној мјери успјело, „јер је заустављен одлазак бх. држављана на страна ратишта, а они који су се враћали су оптужени или процесуирани, док су неки као што је то ‘неформални вођа вехабијске заједнице Билал Боснић’ и правоснажно осуђени“.

"Такође, посветили смо се и превентивном дјеловању који је доста сложенији и тежи посао, али и, по нашем мишљењу, много ефикаснији, јер уклања узроке проблема. Ту смо направили прве искораке и у наредном периоду предстоји нам озбиљан посао на дерадикализацији и одвраћању, посебно младих људи од радикализма и екстремизма", наводи Мектић.

Министарство безбједности БиХ је, како даље наводи, створило амбијент и заједно са агенцијама које дјелују у оквиру Министарства, показало пуну спремност за бескомпромисну борбу против организованог криминала и корупције.

"Нажалост, због опструкција, првенствено од појединаца из правосуђа, нема великих резултата у смислу оптужница, пресуда или одузете и враћене имовине која је стечена криминалом", упозорава министар.

Истовремено, Мектић се нада „да ће у години која је пред нама, уз промјене које су се десиле на челу Тужилаштва БиХ, ово бити приоритет, јер без озбиљног прихватања овог посла, све ћемо бити даље од Европске уније, а све ближе економском дну“.

"Битан искорак који ће нам помоћи да наставимо успјешну борбу против организованог криминала, посебно оног који има међународни карактер, направили смо потписивањем оперативног споразума са ЕВРОПОЛ-ом.

То нам омогућава размјену свих оперативних информација и података, али и чини дијелом европског безбједносног система", појашњава министар безбједности БиХ у погледу на приоритете на плану јачања капацитета институција и агенција за провођење закона у БиХ.

Даље, наводи да Министарство безбједности БиХ настоји допринијети јачању регионалне сарадње, те у том контексту истиче важан пројекат интегрисаног управљања системом унутрашњих послова у региону, који се темељи на три стуба, а то су – безбједност граница, организовани криминал који укључује и борбу против нелегалне трговине оружјем, те борбу против тероризма.

"Носиоци прва два пројекта ће бити међународне организације, а за посљедњи – борба против тероризма, постоје шансе да то буде Министарство безбједности БиХ", прецизирао је Мектић.

Када се ради о плановима за наредну, 2017. годину, додао је да ће Министарство безбједности БиХ и надаље остати посвећено поменутим изазовима, укључујући борбу против тероризма, организованог криминала и корупције.

Мишљења је да је дјеловање Министарства безбједности БиХ у овој области током 2016. године, а у неким случајевима оправдане критике због застоја и нерада, имало позитиван ефекат.

"Потези које су имала нека локална тужилаштва и изузетно позитивне реакције јавности, вјерујем да ће охрабрити али и подстаћи и друге правосудне институције да крену у рјешавање случајева великих корупционих и криминалних афера. У том сегменту имаће пуну подршку Министарствабезбједности, али и наших полицијских агенција које су опредијељене да у пуном капацитету буду сервис правосудним институцијама", поручио је министар безбједности БиХ Драган Мектић у разговору за Фену. 

 

 0 КОМЕНТАРА

  1. Ovo šta Mektić kaže za stanje u pravosuđu, mali je dio od onog kakvo je ono u stvarnosti. Rak rana našeg društva i države u cjelini je stanje u pravosuđu. Pojedini nosioci sudske i tužilačke vlasti su korumpiraniji i od samih političara koji ih postavljaju.
    Svima je jasno, i ptice na grani to poznato, da je većina aktuelnih političara ogrezla u kriminal, i da pripada organizovanim mafijaško-kriminalnim grupacijama. Svima, osim policiji, tužilaštvu i sudovima koji nisu našli za shodno da pred lice pravde izvedu ni jednu „krupnu ribu“.
    Običan čovjek to vidi, pa ne čudi podrška (istina za sada samo moralna ovom čestitom čovjeku. Iz njegovih nastupa i načina obračanja javnosti se vidi da je pošten i čestit.
    Na žalost, okružen je političarima lopovima i svima od reda (čast rijetkim izuzecima) koncentrisanih na zadovoljavanje ličnih interesa. U najvećoj mjeri na nezakonit način ili koristeći položaj ipoziciju.
    Ko to hoće da vidi složiće se da samo ljudi poput Mektića mogu da budu neka nada i „svjetlo na kraju tunela“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *