Мексико: Година није почела добро, снижена прогноза економског раста

Мексичка влада је смањила прогнозу раста за 2014. годину, пошто је опоравак привреде у првом кварталу подбацио у односу на раније процјене аналитичара, углавном због слабе извозне тражње и повећања пореза који су подрили повјерење потрошача. Нова прогноза предвиђа раст привреде од 2,7 процената, у односу на ранијих 3,9 одсто, саопштило је јуче Министарство финансија, […]

недеља, мај 25, 2014 / 09:46

Мексичка влада је смањила прогнозу раста за 2014. годину, пошто је опоравак привреде у првом кварталу подбацио у односу на раније процјене аналитичара, углавном због слабе извозне тражње и повећања пореза који су подрили повјерење потрошача.

Нова прогноза предвиђа раст привреде од 2,7 процената, у односу на ранијих 3,9 одсто, саопштило је јуче Министарство финансија, након што је национална статистичка агенција објавила да је у првом кварталу остварен раст од 1,8 одсто, након 0,7 процената у чевртом тромјесечју, преноси њујоршка агенција Блумберг.

Средња процјена 24 аналитичара који су учествовали у Блумберговој анкети била је да ће у првом кварталу Мексико остварити привредни раст од 2,1 одсто.

„Ово је недовољан раст, мањи него што Мексико заслужује и мањи од потенцијала које посједујемо“, рекао је замјеник министра финансија Фернандо Апортела на конференцији за новинаре у Мексико Ситију.

Владино смањење процјене овогодишњег привредног раста услиједило је два дана након што је Централна банка Мексика снизила годишњу прогнозу економског раста на између 2,3 и 3,3 процента са првобитних три до четири одсто.

Прошле године влада је пројектовала годишњи привредни раст већи од три процента а годину завршила са растом од 1,1 одсто.

Насупрот томе, Мексико је имао годишњи раст од четири процента током посљедње двије године мандата претходног предсједника Фелипеа Калдерона.  

 

Мексико је дио више акронима имена земаља пред којима је економски напредак: После БРИКС ТИМБИ, па МИНТ

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *